Skip to main content

Search

Doorbraak in behandeling van multipel myeloom genomineerd voor Galenusprijs 2016

Doorbraak in behandeling van multipel myeloom genomineerd voor Galenusprijs 2016

Janssen werd genomineerd voor de Galenusprijs 2016 met de ontwikkeling van Darzalex® (daratumumab), een doorbraak in de behandeling van multipel myeloom. De jaarlijkse uitgereikte Galenusprijs beloont het meest betekenisvolle en innovatieve geneesmiddel voor menselijk gebruik.

Multipel myeloom, of de ziekte van Kahler, is een relatief zeldzame maar ongeneeslijke vorm van bloedkanker[1]. Ondanks aanzienlijke vooruitgang in de behandeling van de ziekte, bedraagt de gemiddelde levensverwachting bij diagnose ongeveer 5 jaar[2] en hervallen tot op heden nog alle patiënten1. De nood aan nieuwe, doeltreffende behandelingen is groot en Janssen ging die uitdaging aan.

“Onze ambitie is om transformationele geneesmiddelen te ontwikkelen die een belangrijke invloed hebben op het leven van patiënten in verschillende stadia van de ziekte” zegt Tine Casneuf, Directeur Preklinisch en Klinisch Translationeel Onderzoek bij Janssen Oncologie.

Dodelijke ziektes als multipel myeloom vroegtijdig stoppen: de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen door het Janssen Oncologieteam brengt ons een stap dichter bij dit doel.

Tine Casneuf

Directeur Preklinisch en Klinisch Translationeel Onderzoek

De Galenusprijs wordt sinds 1982 jaarlijks uitgereikt aan het meest betekenisvolle en innovatieve geneesmiddel dat in het voorafgaande jaar is geïntroduceerd. Janssen ontving deze onderscheiding sindsdien al zes keer. De nominatie voor de Galenusprijs 2016 is een mooie bekroning op het wetenschappelijk werk van Janssen Oncologie. “Maar het stopt hier niet”, zegt Tine Casneuf.

Janssen wil kanker transformeren naar een chronische ziekte en zelfs het ontstaan ervan onderscheppen. Momenteel richt het onderzoek zich dan ook verder op de beginfase en de progressie van multipel myeloom. Inzichten uit klinische studies worden samengevoegd met kennis uit academische onderzoeksprojecten en vertaald naar het labo. “Het ultieme streefdoel is om een wereld zonder myeloom te creëren en ik ben hoopvol dat we dat ooit kunnen bereiken”, aldus Tine Casneuf. Deze recente ontwikkeling draagt alvast bij aan de huidige transformatie van het multipel myeloomlandschap; Janssen treedt hiermee op de voorgrond van medische innovatie.

Footnotes:
1. Kumar S, Paiva B, Anderson KC, et al. International Myeloma Working Group consensus criteria for response and minimal residual disease assessment in multiple myeloma. Lancet Oncol. 2016;17:e328–346.
2. https://seer.cancer.gov/statfacts/html/mulmy.html