Skip to main content

Search

Te gek om los te lopen

Te gek om los te lopen

Niet minder dan 3% van de Belgen krijgt te kampen met psychose. Het merendeel van hen wordt getroffen op jongvolwassen leeftijd. Toch is er in de klas en de ruimere omgeving weinig plaats voor dialoog vanwege grote stigmatisering, vooroordelen en schaamte. Een situatie die eigenlijk te gek is om los te lopen.

“We merken dat door een gebrek aan kennis en negatieve beeldvorming rondom psychose, patiënten zich niet begrepen en ondersteund voelen”, vertelt Sonja Willems, Managing Director Janssen Benelux. Daarom engageren we ons om naast medische oplossingen een breder maatschappelijk draagvlak voor patiënten en hun omgeving te genereren.

Janssen bouwt al enkele jaren aan dit draagvlak om het stigma rond psychose te doorbreken. Hiervoor werd onder meer de campagne Doe Eens Goed Gek opgezet. De bekende Belgische voorlichtingscampagne Te Gek!? heeft beslist hierop verder te bouwen door als jaarthema voor  “psychose” te kiezen. Janssen voelt zich vereerd om voor deze campagne de eerste en enige farmaceutische partner van Te Gek!? te zijn, aangezien het thema nauw aan het hart ligt.

Met een persvoorstelling en wielerwedstrijd werd de Te Gek!? - campagne op gang getrapt op maandag 29 augustus tijdens de Belcanto Classic in Westouter. Hoe de lancering verliep, zie je hier. Het evenement kon rekenen op heel wat belangstelling van de pers. Ook VRT-nieuws was erbij en maakte een leuk verslag.

De bedoeling van de nieuwe campagne is dezelfde als bij Doe Eens Goed Gek: de grote onwetendheid over psychosen wegnemen en een tegenhanger bieden aan de veelal negatieve vooroordelen die nog volop bestaan. Het wordt een campagnejaar vol activiteiten die je op de voet kan volgen via de verschillende sociale mediakanalen Facebook, Twitter en Instagram.

Kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens ziet alvast voorzichtig positieve signalen vanuit de jongeren komen.“Eén op de vijf jongeren kampt met psychische problemen. We willen jongeren met geestelijke problemen vooral tonen dat we aan hun kant staan. Dat we hen geen etiket willen opkleven, maar geloven dat er een verandering mogelijk is. Leraren vertellen mij dat het onderwerp nu zelfs in de klas besproken wordt. Dat is een heel positieve evolutie om het taboe te doorbreken.”