Skip to main content

Search

Psoriasis

Immunologi

Immunologi

Hvad er Psoriasis?

Psoriasis er en kronisk hudsygdom, der kan have en betydelig indvirkning på patientens livskvalitet. Sygdommen er kendetegnet ved anfald, hvor der er perioder med få eller ingen symptomer, og perioder med øget symptomer og større udbrud. Den mest almindelige form for psoriasis er pletpsoriasis (plaque psoriasis), som er karakteriseret ved tykke, røde områder eller pletter på huden, der kan forårsage smerte og kløe. Dette skyldes en for hurtig vækst af hudceller og betændelse i huden.

Diagnose
Sygdomstegn ved Psoriasis er ofte røde områder og pletter på huden. Diagnosen stilles typisk ved en lægeundersøgelse af huden, hvor lægen vil kigge efter karakteristiske pletter og områder med tyk, rød hud og skæl. Derudover kan en blodprøve og en biopsi af huden også hjælpe med at bekræfte diagnosen.

Selvom den nøjagtige årsag til, hvorfor psoriasis opstår, ikke er kendt, mener man, at genetik og miljøpåvirkninger er faktorer, som spiller en rolle i forhold til, hvorvidt en person rammes af sygdommen.

Behandling
Psoriasis betragtes som en sygdom, der er underbehandlet. Regelmæssig behandling er afgørende for at kontrollere sygdommen – og behandlingsmulighederne inkluderer topiske cremer og salver, lysbehandling samt medicin i form af tabletter, injektioner og infusioner, afhængigt af sværhedsgraden af sygdommen.

Mere information

Vi opfordrer patienter med psoriasis til at tale med en læge om behandling. Det er sundhedspersonalet, der sammen med patienterne skal finde den passende behandling til den enkelte patient.

Yderligere patient- og pårørendeinformation om psoriasis kan også findes hos Psoriasisforeningen samt på Sundhed.dk.