Skip to main content

Search

janssen-taistelee-syöpää-vastaan

Janssen taistelee syöpää vastaan
Yksi Janssenille erityisen tärkeä osa-alue on syövän hoito. Visiomme on tehdä syövästä parannettava tai ennaltaehkäistävä sairaus. Tavoitteemme on löytää ratkaisuja, jotka pidentävät ja parantavat potilaiden elämää tavoitteellisten hoitojen avulla, kertoo Kristina Sandström, Janssenin lääketieteellinen johtaja Pohjoismaissa.

Janssen laajentaa painopistettään onkologiassa huomattavasti useammille osa-alueille. Tuumoribiologissa otettujen merkittävien edistysaskelien myötä uusia hoitoja on mahdollista kehittää myös sellaisille syöville, joihin ei ole aiemmin ollut tehokasta hoitoa tai se on ollut rajoitettua. Janssen pyrkii kehittämään juuri tällaisia osa-alueita niin hematologian kuin kiinteiden kasvainten osalta.

Tavoitteellisempaa hoitoa

Tämän päivän syöpätutkijat yrittävät löytää mekanismit, jotka edistävät kasvainten kasvua, ja pysäyttää ne. Tutkimuksessa keskitytään yhä enemmän solusyklien säätelyyn ja siihen, miten kehon omaa immuunijärjestelmää voidaan hyödyntää taistelussa syöpää vastaan. Oikeantyyppisten hoitojen valinta potilaille on nyt entistä helpompaa esimerkiksi verestä mitattavien biomarkkerien ansiosta.

Suurin haaste on tehdä syövästä kuolemantuomion sijaan sairaus, joka voidaan parantaa tai muuttaa krooniseksi tilaksi. Tämä edellyttää sitä, että syöpä havaitaan varhaisessa vaiheessa ja hoidetaan räätälöidyllä tavalla potilaan tarpeiden mukaisesti. Meille se tarkoittaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka alkaa syövän havaitsemisesta ja diagnosoinnista ja jatkuu aina hoitoon ja seurantaan asti.

Syövän hoito on suurien läpimurtojen kynnyksellä, ja tulemme näkemään täysin uudenlaisia lääkkeitä jo vuosikymmenen kuluessa. Monissa syöpämuodoissa pystytään hyödyntämään kohdistettuja hoitoja, jotka toimivat kuin tarkasti maaliin hakeutuvat robotit. Tämän ansiosta hoidoilla on entistä vähemmän haittavaikutuksia. Yhä useampia hoitoja voidaan myös antaa kotona, ja ne voi toteuttaa joko potilas itse tai kotihoidon työntekijä.

Tulevaisuuden syöpä – krooninen sairaus?

Visiomme on tehdä syövästä krooninen sairaus, joka monissa tapauksissa voidaan parantaa kokonaan. Standardoituja tapoja arvioida lääkkeiden kliinisiä vaikutuksia on jo olemassa, mutta ne ovat vain osa hoidon kokonaisuutta potilaan ja yhteiskunnan näkökulmasta. Myös monilla muilla tekijöillä on merkitystä. Niitä ovat muun muassa parantunut liikkuvuus, vähemmät kivut, parempi uni ja mahdollisuus palata töihin. Tällaisten tekijöiden arviointi on kuitenkin huomattavasti vaikeampaa – ja siihen on tultava muutos, Kristina Sandström toteaa.

 

Lue lisää: