Skip to main content

Search

Multippeli myelooma

Syöpä

MYELOOMA

”Oletko terveydenhuollon ammattilainen? Tutustu Janssen Medical Cloudiin.

Mikä myelooma?

Myelooma on veren ja luuytimen plasmasolujen syöpäsairaus, johon sairastuu Suomessa vuosittain noin 350 henkilöä. Yleisin sairastumisikä on 60-70 vuotta.1  

Tyypillisin myelooman oire on luustokipu, joka aiheutuu luustoon levinneestä sairaudesta. Sairauden oireita voivat olla myös esimerkiksi suurentunut veren kalsiumpitoisuus, voimakas väsymys tai vaikea tulehdussairaus. 

Myelooma-diagnoosi tehdään luuydinnäytteen, veri- ja virtsakokeiden ja luuston kuvantamisen avulla.2  

Myelooman hoidossa käytetään useimmiten eri lääkkeiden yhdistelmiä ja hoito valitaan potilaalle aina yksilöllisesti.  

Hoitovaihtoehtoja ovat kortisonihoito suurella annoksella yhdistettynä muihin lääkkeisiin, ja erilaiset lääkehoidot: proteasomin estäjät bortetsomibi, karfiltsomibi ja iksatsomibi, immunomodulatoriset lääkkeet talidomidi, lenalidomidi ja pomalidomidi, solunsalpaajat, kuten syklofosfamidi ja melfalaani, sekä muut lääkkeet, kuten panobinostaatti, daratumumabi ja elotutsumabi. Myeloomaa hoidetaan myös kantasolusiirtojen avulla.2 

Myelooman hoidon ennuste on parantunut hoitojen kehittymisen ansiosta. 2 

 

Myeloomapotilaiden ennuste on parantunut kuluneen vuosikymmenen aikana olennaisesti uusien hoitomenetelmien ansiosta. Esimerkkejä hoitomenetelmistä ovat luuydinsiirto sekä erilaiset kemoterapian ja immuunihoidon yhdistelmät.

Lääkäri kertoo viimeisimmistä uutisista myelooman hoidossa

Tässä videossa hematologian erikoislääkäri Marjaana Säily (OYS) kertoo multippeli myeloomasta, mikä tunnetaan myös luuytimen syöpänä. Hän käy läpi erilaisia taudin hoitomuotoja ja kertoo kuinka nämä hoidot toimivat. Hän puhuu myös uusimmista tutkimuksista sekä kehityksestä, joka myelooman piirissä on saavutettu. Tässä videossa hän kertoo myös tautidiagnoosin saavien potilaiden tulevaisuudennäkymistä hänen näkökulmastaan. Marjaana Säilyn mukaan syitä optimismille on olemassa.