Skip to main content

Dr. Paul Janssen

Οι ασθενείς περιμένουν

Είναι δύσκολο να υποδείξουμε την φόρμουλα επιτυχίας ενός ατόμου.Κάποιες φορές, είναι το οτι βρίσκεται στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή.Πολλές περισσότερες φορές όμως, είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αποφασιστικότητας.
Αυτή ήταν η περίπτωση με τον Δρ. Paul Janssen, ενός από τους πιο καινοτόμους και δημιουργικούς επιστήμονες του 20ού αιώνα.Η εργασία του ευθύνεται για πολλές πρωτοποριακές ανακαλύψεις σε διάφορους τομείς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου της διαχείρισης πόνου, της ψυχιατρικής, των μολυσματικών ασθενειών,της μυκητολογίας, και της γαστροεντερολογίας. Κατά τη μακρά διάρκεια της καριέρας του, του αναγνωρίστηκαν περισσότερες από 100 πατέντες. Σήμερα, 8 Φάρμακα της Janssen συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα πιο βασικά φάρμακα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Δρ. Paul, όπως ήταν γνωστός στο σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, υπήρξε ένας ιδιαίτερα χαρισματικός και παθιασμένος επιστήμονας ο οποίος έφερε την επανάσταση στη σύγχρονη φαρμακευτική και ενέπνευσε μία νέα γενιά ερευνητών. Γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1926 στο Τερνάουτ του Βελγίου. Ένα συγκεκριμένο γεγονός κατά τη διάρκεια της νεότερης ηλικίας του επέφερε αλλαγές στη ζωή του: Η τεσσάρων χρονών αδερφή του πέθανε από φυματιώδη μινιγγίτιδα, μια απώλεια η οποία τον επηρέασε βαθιά. Αργότερα στη ζωή του,ανέφερε πως αυτή η απώλεια ήταν που τον οδήγησε να αφιερώσει τη ζωή του στην ιατρική.Όντας ο ίδιος υιός γιατρού, ο οποίος είχε ξεκινήσει ήδη μια οικογενειακή επιχείρηση, ο Δρ. Paul γινόταν ολο και περισσότερο πεπεισμένος για την σημασία της χημείας στην ιατρική.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, σπούδασε φυσική, βιολογία, και χημεία στο πανεπιστήμιο «The Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix» στη πόλη Ναμούρ,του Βελγίου. Στα δικά του μάτια, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να συμφιλιώσει τις δύο σχολές της φαρμακολογίας και της χημείας. Επιχείρησε να το πράξει και κατάφερε εκπληκτικά αποτελέσματα. Το 1953, ο Δρ. Paul ίδρυσε το δικό του ερευνητικό εργαστήριο στο Τερνάουτ. Λίγα χρόνια αργότερα, μετεστεγάστηκε στο Μπιρς, από όπου έθεσε τα θεμέλια για περισσότερα από 80 φάρμακα τα οποία έχουν πλέον σώσει εκατομμύρια ζωές. Ένα από τα φάρμακα του υπήρξε το πρώτο αντιψυχωτικό το οποίο επέτρεψε στους ασθενείς να θεραπεύονται στο σπίτι τους. Ο Δρ. Paul επίσης εργάστηκε στην ανάπτυξη των πιο ευρέως διαδεδομένων αναισθητικών παγκοσμίως, και επίσης στη θεραπεία της διάρροιας, η οποία κάποιες φορές αποτελεί ακόμα και σήμερα θανάσιμη ασθένεια στις ανεπτυσσόμενες χώρες.
Θα μπορούσε ακόμη να συνεχίσει μια σειρά από έρευνες για την θεραπεία του HIV/AIDS. Ένα από τα τελευταία του όνειρα ήταν να βρεί το φάρμακο θεραπείας της πολυανθεκτικής φυματίωσης. Αυτό το φάρμακο θα ανακαλυφθεί και θα αναπτυχθεί από μια ερευνητική ομάδα της Janssen, το οποίο έγινε τελικά αποδεκτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 2012 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014. Η φαρμακευτική Janssen έγινε μέρος του ομίλου εταιρειών της Johnson & Johnson από το 1961. Το 1985, ο Δρ. Paul ίδρυσε την Xi’an-Janssen Φαρμακευτική, την πρώτη Δυτική φαρμακευτική εταιρεία στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το ενδιαφέρον του Dr. Paul για την Κίνα θα αυξανόταν περισσότερο όταν αρκετοί επιστήμονες της Janssen αφιέρωσαν τον εαυτό τους στην επαναφορά του στρατού «Τερακότα» της χώρας. Περισσότεροι από 8.000 τερακότα στρατιώτες θάφτηκαν μαζί με τον πρώτο Αυτοκράτορα Xi’an σε περισσότερο από 2.200 χρόνια πριν. Όταν ανακαλύφθηκαν οι ταφικοί θαλάμοι το 1974, αναγνωρίσθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια αρχαιολογικά ευρύματα. Παρ’ όλα αυτά, μετά την ανακάλυψη τους, οι στρατιώτες έγιναν ευαίσθητοι στους μύκητες, οι οποίοι απειλούσαν να περικόψουν το εξωτερικό τους περίβλημα. Κάποιοι ερευνητές της Janssen αφιέρωσαν τον εαυτό τους στην εύρεση ενός τρόπου εξάλειψης αυτής των μυκητών. Δείτε αυτό το video για να μάθετε περισσότερα για την αποφασιστικότητα του να σώσει τον εθνικό θυσαυρό της Κίνας. Ένα ερευνητικό κέντρο εγκαθιδρύθηκε εκεί με την υποστήριξη της Janssen επειδή η συνεχιζόμενη θεραπεία ήταν απαραίτητη.
Ο Δρ. Paul έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2003. Καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του, έλαβε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων 5 τιμητικών ακαδημαϊκών εδρών και 22 τιμητικών διδακτορικών. Ήταν συγγραφέας ή συν-συγγραφέας για περισσότερες από 850 επιστημονικές δημοσιεύσεις και αποτέλεσε τιμητικό μέλος για περισσότερα από 30 επιστημονικά ινστιτούτα και οργανισμούς. Το 2004, η Johnson & Johnson δημιούργησε το βραβείο «Δρ. Paul Janssen για τη Βιοϊατρική έρευνα». Αυτό το πολύτιμο βραβείο στοχεύει στην επέκταση της κληρονομιάς του Dr. Paul τιμώντας την εργασία ενός δραστήριου επιστήμονα ανά ακαδημία, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ή ενός επιστημονικού ινστιτούτου το οποίο έκανε μια σημαντική και μεταλλακτική συνεισφορά προς την βελτίωση της υγείας του ανθρώπου.
Δείτε αυτό το βίντεο για τον Δρ. Paul από τον Sir James W. Black, ο οποίος έλαβε το βραβείο Νόμπελ για τη φυσιολογία ή ιατρικής το 1988.
Διαβάστε αυτή τη προσωπική οπτική για τον Δρ. Paul από τον Sir James W. Black, ο οποίος έλαβε το βραβείο Νόμπελ για τη φυσιολογία ή ιατρικής το 1988.
Επίσης διαβάστε αυτό το άρθρο από το “The Pharmacologist” εκδιδόμενο τον Μάρτιο του 2015, για την ζωή και την αποστολή του Dr. Paul,ειδικά όσον αφορά την Κίνα. 

Τελικώς, η ζωή του Δρ. Paul Janssen αφιερώθηκε στην ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία συναντούν τις ανικανοποίητες ανάγκες εκατομμυρίων ασθενών. Ύστερα, ο Δρ. Paul συχνά έλεγε, «Υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα να κάνουμε – οι ασθενείς περιμένουν».