Skip to main content

Search

My IBD Journey

My IBD Journey

Wat is IBD?

IBD (Inflammatory Bowel Disease) is een verzamelnaam voor chronische darmziekten[1], waarvan de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa de meest voorkomende vormen zijn. De grootste verschillen tussen deze twee ziektes zijn de locatie en omvang van de ontsteking. Bij de ziekte van Crohn kan het volledige spijsverteringstelsel ontstoken zijn en bij Colitis Ulcerosa bevindt de ontsteking zich in de binnenste laag van de darm. Mensen met IBD kampen met maagklachten,  een veranderende stoelgang,  verminderende eetlust, koorts en extreme vermoeidheid. De ziekte heeft een enorme impact op jongeren omdat het meestal ontdekt wordt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar.

World IBD day

Op 19 mei is het World IBD Day. Op deze dag vragen we wereldwijd aandacht voor mensen met IBD. Samen met anderen proberen we bewustwording te creëren en overheden en zorgprofessionals aan te sporen zich in te zetten voor de 5 miljoen mensen wereldwijd die leven met IBD[2].

#OurIBDJourney

Wat voor impact heeft IBD op het dagelijks leven? IBD zorgt voor verschillende soorten symptomen. De impact op het dagelijks leven is voor iedereen anders, iedereen heeft zijn eigen #IBDJourney. Mensen kampen vaak lange tijd met vage klachten voordat ze de diagnose IBD krijgen. Daarnaas ondervinden ze veel hindernissen om naast hun aandoening volledig deel te nemen aan de maatschappij. Om mensen handvaten te geven om met IBD om te gaan en de kwaliteit van leven te bevorderen hebben we samen met de Europese Federatie van Crohn en Colitus Ulcerosa een mooie video ontwikkeld.

Bij Janssen zijn we ervan bewust dat een leven met IBD vele obstakels kent. Daarom wordt er vanuit Janssen veel aandacht besteed aan onderzoek naar IBD met een sterke focus naar de wisselwerking tussen de darm en zijn omgeving[3]. Op deze manier worden de mogelijkheden onderzocht om IBD te voorkomen, te behandelen en uiteindelijk te genezen. Daarnaast gaan we tijdens World IBD Day samen met onze collega’s onze IBD journey aan. Door middel van verschillende activiteiten zoals stickers met prikkelende quotes vragen we ook in de organisatie aandacht voor de aandoening. Wil je weten wat we allemaal doen? Volg onze kanalen