Skip to main content

Căutare

Investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea europeană din domeniul sănătății

Investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea europeană din domeniul sănătății

Un raport publicat în data de 7 octombrie 2013 indică faptul că investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea europeană din domeniul sănătății stagnează din 2010, situație întâlnită pentru prima dată după decenii de creştere anuală. Raportul a fost comandat de către Janssen Pharmaceutica NV, iar studiul a fost realizat de grupul Deloitte Health Economics.

Conform acestui raport, declinul este cauzat de situaţia economică actuală, dublat de nesiguranţa cu privire la condiţiile viitoare ale pieţei, şi, printre altele, de limitarea tot mai accentuată a mecanismelor de recompensă pentru tehnologiile inovatoare. Rezultatele studiului sunt îngrijorătoate, în contextul în care Europa înregistrează o creştere a poverii afecțiunii şi fenomenul îmbătrânirii populaţiei, precum şi existenţa a milioane de persoane ale căror probleme de sănătate nu pot fi ameliorate în absenţa unor abordări terapeutice noi.

Se preconizează că, până în 2030, costurile sănătății pe plan european vor creşte până la 12-15% din PIB. Raportul concluzionează că intensificarea investiţiilor în cercetarea și dezvoltarea din domeniul sănătății este chiar mai importantă, în contextul creşterii cheltuielilor în acest sector. Spre exemplu, noile tehnologii îmbunătăţesc calitatea asistenţei medicale furnizate, conducând la obţinerea unor rezultate superioare şi la creşterea speranţei de viaţă.

Tehnologiile inovatoare determină de asemenea creşterea eficienţei, întrucât costul acestora tinde să scadă în timp, atât în ceea ce priveşte medicamentele, cât şi dispozitivele medicale. Îmbunătăţirea stării de sănătate determină creşterea productivităţii în rândul populaţiei active şi poate chiar conduce la mărirea vârstei maxime de pensionare.

Investiţiile în cercetare și dezvoltare din domeniul sănătății au potenţialul de a genera mari beneficii economice, atât în termeni de recuperare a investiţiei, cât şi prin furnizarea unei forţe de muncă educată, având competenţe tehnice.

Citiţi articolul complet aici