Skip to main content

Search

300.000 Belgen Lijden aan Psoriasis

300.000 Belgen lijden aan psoriasis

Last van psoriasis? U bent niet de enige. In België hebben ongeveer 300.000 mensen psoriasis. Wereldwijd gaat het om 125 miljoen mensen en 2 tot 3% van de Westerse bevolking1. Het is een chronische huidontsteking waarbij huidcellen zich veel sneller delen dan bij een gezonde huid, met dikke, rode en vaak schilferende plekken tot gevolg. Psoriasis is niet besmettelijk, maar is niet te genezen. De symptomen zijn echter wel te behandelen.

Wanneer spreken we van psoriasis?

De diagnose wordt gesteld door de huisarts of dermatoloog, meestal door naar de huid te kijken en vragen te stellen. Soms neemt de arts onder plaatselijke verdoving een klein stukje van de huid weg (een biopt) om nader te bestuderen. De meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris1. Sommige mensen hebben er een paar weken last van, anderen levenslang. Enkele kenmerken zijn:

  • Symmetrische, rode plekken
  • Droge en zilverachtig glanzende schilfering, die min of meer vast zit
  • Een smalle rode rand rond de plekken

Wilt u zeker zijn dat u psoriasis heeft? Contacteer dan uw arts.

Psoriasis bij kinderen

Psoriasis kan op iedere leeftijd ontstaan, maar komt toch vooral voor bij volwassenen. Bij kinderen met psoriasis is in 50 tot 95% van de gevallen sprake van psoriasis guttata1. Gedurende een korte periode krijgt het kind dan kleine psoriasisplekken, vaak na een keelontsteking. Dat is soms erg lastig voor het kind, want de plekken gaan gepaard met jeuk. Wrijven of blazen, een vette crème, handschoentjes, sokken of een zoutbad kunnen helpen om de jeuk, het krabben en de kans op wondjes te verkleinen.

Meer dan alleen huid

Psoriasis gaat verder dan de huid. In sommige gevallen leidt psoriasis tot nagelafwijkingen en gewrichtsklachten. Men heeft ook vastgesteld dat bepaalde ziekten vaker voorkomen bij patiënten met psoriasis, zoals diabetes (suikerziekte), overgewicht en de ziekte van Crohn (darmontsteking)2. De oorzaak daarvan is nog niet helemaal duidelijk, maar er wordt veel onderzoek gedaan om die te vinden1.

Bovendien heeft de aandoening een negatieve impact op de levenskwaliteit van de patiënten, zodat ze ook emotionele en psychische klachten krijgen1. De aanblik van hun huid belemmert hen in de sociale omgang. Het is voor patiënten raadzaam om zoveel mogelijk over de ziekte te weten te komen, zodat het gemakkelijker wordt om erover te praten en de beste begeleiding te vinden.

Voorlichting, adviezen en medicamenteuze therapie

Er is geen behandeling die psoriasis geneest, maar dankzij voorlichting, adviezen en medicamenteuze therapie, kunnen de klachten fel teruggedrongen worden. Dat noemt men een symptomatische behandeling. Denk bij medicamenteuze therapie aan verzorging met een crème, zalf of lotion. Verder bestaan er ook lichttherapie en systemische behandelingen, bijvoorbeeld met tabletten, injecties of infusen. Lichte psoriasis wordt doorgaans behandeld door de huisarts, ernstige psoriasis door de dermatoloog. Noem het gerust een behandeling op maat, want wat de beste methode is voor u, is dat niet noodzakelijk voor iedereen. Vraag uw arts ook regelmatig naar eventuele nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van psoriasis.