Skip to main content

Search

Samenwerken met patiëntenorganisaties

Onze samenwerking met patiëntenorganisaties

Bij Janssen streven we naar een goede gezondheid en optimale zorg voor iedere patiënt. We vinden het hierbij essentieel om de stem en de behoefte van de patiënt op een systematische wijze te integreren en te verankeren in het proces van geneesmiddelenontwikkeling. Dit doen we dan ook in alle fases: van vroege R&D tot de opzet van klinische studies en onderzoek met data uit de dagelijkse praktijk (real world evidence). Om deze reden werken we steeds meer samen met patiënten en patiëntenorganisaties.

Samenwerking met patiëntenorganisaties

Zoals we in ons Credo vermelden, staat de patiënt op de eerste plaats bij alles wat wij doen. Hen actief betrekken bij het ontwikkelproces van geneesmiddelen en nauwe samenwerkingen met zowel patiënten als patiëntenorganisaties zijn voor ons dan ook van ontzettend groot belang. Zij hebben namelijk inzicht in wat er belangrijk is vóór, tijdens en na een behandeling. We willen geneesmiddelen blijven ontwikkelen die een verschil maken: dat betekent onder andere dat ze bijdragen aan een langere levensverwachting en de kwaliteit van leven van patiënten alsook van hun naasten verbeteren.

De stem van de patiënt

Een belangrijk deel van onze samenwerkingen heeft te maken met informatievoorziening. Een patiënt met de juiste informatie staat over het algemeen sterker in zijn ziekte- en genezingsproces. Denk maar aan het belang van therapietrouw, het omgaan met bijwerkingen, het voorbereiden van gesprekken met artsen, …

Daarom ontwikkelen we samen met patiëntenorganisaties bijvoorbeeld (online) magazines, websites en andere informatiebronnen om patiënten in begrijpelijke taal te informeren. Onze expertise en die van de patiëntenorganisaties vullen elkaar hierbij mooi aan. In deze co-creatie projecten bundelen we informatie over allerlei aspecten rondom een ziekte zodat patiënten en hun naasten zoveel mogelijk informatie op één plek kunnen vinden. Ook delen we verhalen en ervaringen van patiënten. Zo willen we de vragen die er spelen bij patiënten en hun omgeving bespreekbaar maken.

Enkele voorbeelden

Inmiddels hebben we al op veel verschillende verschillende domeinen samengewerkt met patiëntenorganisaties. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

  • Psychose pak je samen aan (cocreatie tussen Similes vzw en Janssen)

  • Leven voorbij depressie (cocreatie tussen Ups & downs vzw en Janssen)

  • Leven met lymfeklierkanker (cocreatie tussen LVV vzw en Janssen)

  • Leven met een inflammatoire darmziekte — Vivre avec un MICI (cocreatie tussen Crohn- en colitis ulcerosa vereniging vzw ASBL — association Crohn RCUH en Janssen)

  • Podcast IBD & vermoeidheid (cocreatie tussen 2 professoren, 1 IBD verpleegkundige, 2 ervaringsdeskundigen en Janssen). Klik op de foto hieronder om de serie op Youtube te bekijken.

Meer weten of interesse in samenwerken?

Hierboven staan slechts een aantal voorbeelden van onze samenwerkingen met patiënten(organisaties). Wil je meer weten, of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden tot samenwerken? Dan nodigen wij je van harte uit om contact op te nemen.

 

EM-55384