Skip to main content

Search

De 2019 Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek voor F.-Ulrich Hartl en Arthur Horwich

De 2019 Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek voor F.-Ulrich Hartl en Arthur Horwich

Voor revolutionaire inzichten in het fundamentele moleculaire proces van eiwitvouwing

F.-Ulrich Hartl, directeur van het Max Planck Institute of Biochemistry, en Arthur Horwich van Yale School of Medicine en Howard Hughes Medical Institute werden uitgeroepen tot winnaars van de 2019 Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek. Hartl en Horwich werden geselecteerd door een onafhankelijk comité van wereldvermaarde wetenschappers en wonnen voor hun baanbrekend inzicht in door chaperonne gemedieerde vouwing van eiwitten. Hartl sprak zijn voldoening uit te zijn verkozen als één van winnaars van de Dr. Paul Janssen Award. "Dit is een fantastische eer en erkenning van het werk van mijn laboratorium", zei hij. De award omvat een geldprijs van $ 200.000 en wordt in september uitgereikt tijdens plechtigheden in de VS en in Belgi

Eiwitten zijn de moleculen in cellen die bijna elk biologisch proces aansturen. Door hun samenwerking ontdekten Hartl en Horwich dat eiwitten in hun juiste vorm worden gevouwen met behulp van andere gespecialiseerde eiwitten die moleculaire chaperonnes worden genoemd. Via dit proces bereiken de eiwitten hun functionele vorm waardoor ze hun biologische functie kunnen vervullen. Deze inzichten hebben verstrekkende gevolgen voor biologie en geneeskunde en zijn veelbelovend voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische strategieën voor de behandeling van ziektes zoals Parkinson, Alzheimer en kanker, waar defecten in de eiwitvouwing een rol spelen.  

Hun studies hebben een revolutie teweeggebracht in ons begrip van de manier waarop eiwitten hun vorm bereiken en hebben duidelijk gemaakt hoe defecten in dit proces kunnen bijdragen aan een verscheidenheid aan aandoeningen, variërend van metabole tot neurodegeneratieve ziektes.

“Dr. Hartl en Dr. Horwich combineerden hun briljante inzichten en elegante benaderingen om het dogma van hun tijd over het proces van eiwitvouwing omver te werpen", zei David Julius, voorzitter van het selectiecomité van de 2019 Dr. Paul Janssen Award. "Hun studies hebben een revolutie teweeggebracht in ons begrip van de manier waarop eiwitten hun vorm bereiken en hebben duidelijk gemaakt hoe defecten in dit proces kunnen bijdragen aan een verscheidenheid aan aandoeningen, variërend van metabole tot neurodegeneratieve ziektes."

Nagedachtenis van Paul Janssen

De Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek werd in 2004 in het leven geroepen door Johnson & Johnson ter ere van de nagedachtenis van Paul Janssen - oprichter van Janssen Pharmaceutica. Sinds de oprichting erkende de Award 16 excellente wetenschappers, van wie er drie vervolgens de Nobelprijs voor hetzelfde werk hebben gewonnen. De winnaars worden gekozen door een onafhankelijk selectiecomité van 's werelds meest vermaarde wetenschappers. De Award, die een geldprijs van $ 200.000 omvat, wordt uitgereikt in september tijdens plechtigheden in de VS en in België. Voor meer info: http://www.pauljanssenaward.com/