Skip to main content

Search

In de geest van patiënten met psychose

In de geest van patiënten met psychose

Jaarlijks kampen naar schatting meer dan 2.000 Belgen mensen voor de eerste keer met psychosegevoeligheid. Het merendeel hiervan wordt getroffen op jongvolwassen leeftijd. Er is nog veel onwetendheid over de aandoening en er bestaan heel wat vooroordelen. We zetten in op een beter begrip en ondersteuning van patiënten met een ervaringslabyrinth aan de hand van virtual reality.

“We merken dat door een gebrek aan kennis en negatieve beeldvorming rondom psychose patiënten zich niet begrepen en ondersteund voelen”, vertelt Sonja Willems, Managing Director Janssen Benelux. “Met het Labyrinth Psychotica kunnen professionele hulpverleners en het algemeen publiek psychose ervaren en leren hoe moeilijk het is om te functioneren wanneer zintuigen worden aangetast en realiteiten door elkaar lopen.”

Psychose beleven

Het Labyrinth Psychotica laat mensen beleven hoe in een psychose zintuigen worden geprikkeld en verschillende realiteiten in elkaar samenvloeien. De projecten zijn ontwikkeld met advies van professionals en ervaringsdeskundigen als onderdeel van een artistiek promotieonderzoek van de Nederlandse kunstenaar Jennifer Kanary Nikolov(a). Ze is heel actief op het gebied van wetenschap en kunst. Een persoonlijke ervaring uit haar directe omgeving was de aanleiding voor Jennifer om dit project vorm te geven. “Na de zelfdoding van mijn schoonzus die leed aan schizofrenie wilde ik de ziekte beter begrijpen en weten wat er precies door haar hoofd speelde. Via gesprekken met ervaringsdeskundigen en wetenschappers leerde ik wat er gebeurt in het hoofd, hoe dwingende stemmen bevelen geven, hoe alle kleuren even hard verblinden, hoe achtergrondgeluiden binnenkomen. Dit kan je allemaal ervaren met het Labyrinth Psychotica.”

We merken dat door een gebrek aan kennis en negatieve beeldvorming rondom psychose patiënten zich niet begrepen en ondersteund voelen

Sonja Willems

Managing Director Janssen Benelux

Over psychose

Een psychose is een mengbeeld van vijf verschillende soorten ziekteverschijnselen. De één heeft gevoelens van wantrouwen, de ander hoort stemmen en weer een ander heeft last van stemmingswisselingen. Onvoldoende motivatie om dagelijkse taken uit te voeren; gebrek aan aandacht en concentratie of een verminderd plannings- en leervermogen kunnen patiënten kenmerken. Allemaal hebben ze een psychose, maar elk met een unieke mix van de symptomen. Voor meer info over psychose, www.doeeensgoedgek.be 

Klik hier voor meer informatie over Labyrinth Psychotica