Skip to main content

Search

De levenskwaliteit van mensen met bloedkanker stap voor stap verbeteren

De levenskwaliteit van mensen met bloedkanker stap voor stap verbeteren

De levenskwaliteit van mensen met bloedkanker stap voor stap verbeteren. Dat is waar we al vele jaren aan werken. De laatste jaren zijn deze inspanningen in een stroomversnelling geraakt, dankzij innovatieve ontwikkelingen. Toch blijft één ding duidelijk: het leven van mensen met bloedkanker verbeteren kunnen we niet alleen. Enkel met sterke samenwerkingsverbanden kunnen we mensen met bloedkanker helpen om zo goed mogelijk met hun ziekte om te gaan.

Het is bloedkankermaand

Er zijn verschillende vormen van bloedkanker. Eén ding hebben ze gemeen: ze zorgen voor abnormale groei van bloedcellen waardoor de werking van deze cellen verstoord wordt. Volgens de Belgische Stichting Kankerregister vertegenwoordigden bloedkankers ook in 2019 bijna 11% van alle nieuwe kankerdiagnoses in het land, wat neerkomt op 7.500 nieuwe diagnoses per jaar, waarbij mannen en patiënten ouder dan 70 jaar de meest getroffen groep vormen. [1] Bloedkanker is daarmee de 5de meest voorkomende vorm van kanker in België. Een opmerkelijk hoge positie. Daarom besteden we tijdens de ‘Bloedkanker maand’ extra aandacht aan het onder de aandacht brengen van bloedkanker. Met de slogan “Het zit in ons bloed” willen we duidelijk maken dat we samen met zorgverleners, patiënten en iedereen om de patiënt heen blijven werken om zo het leven van mensen met bloedkanker te kunnen verbeteren. Het zit bij ons allemaal in het bloed!

Innovatie

Ondanks het grote aantal bloedkanker diagnoses worden de overlevingspercentages voor mensen met bloedkanker steeds beter. Een beter begrip van de ziekte, een hogere kwaliteit van de zorg, gemakkelijkere en vroegere diagnoses, evenals een grotere beschikbaarheid van gerichte behandelingen, zijn allemaal redenen die tot deze verbeteringen hebben geleid. Ook Janssen speelt hierin een rol. In de loop der jaren heeft Janssen zijn expertise en talrijke innovaties ter beschikking gesteld aan deze patiënten. De recente beslissing om in Gent, Janssens eerste Europese state-of-the-art faciliteiten voor de productie van CAR-T-therapie te bouwen, zal bijvoorbeeld bijdragen tot het beschikbaar maken van een innovatieve therapie: celtherapie.

Celtherapie

CAR-T-celtherapie is een perfect voorbeeld van sterk gepersonaliseerde technologie. Door immuuncellen (T-cellen) uit het bloed van de patiënt te halen en zodanig te herprogrammeren dat deze de kankercellen beter herkennen en kunnen vernietigen, gebruikt deze vorm van therapie de kracht van het eigen immuunsysteem om de kanker aan te vallen en uit te roeien. Daardoor verbeteren de behandelmogelijkheden van, onder andere, patiënten met bloedkanker. Dit maakt van celtherapie één van de meest innovatieve en baanbrekende therapieën van de toekomst.

Benieuwd naar wat CAR-T-therapie inhoudt? Leer er hier meer over:

Samenwerking

De ontwikkeling en productie van innovatieve therapieën vereisen een grote innovatiekracht en een sterke samenwerking, maar daar houdt het niet op. Onze betrokkenheid bij mensen met bloedkanker gaat verder dan het ontwikkelen van therapieën en medicijnen. Daarom werken we samen met zowel publieke als private organisaties om het bewustzijn te vergroten en informatie te verstrekken over verschillende ziekten.

Daarom hebben we de gids Leven met lymfeklierkanker ontwikkeld. Dit hebben we samen met Lymfeklierkanker Vereniging Vlaanderen vzw (LVV) gedaan. LVV vzw is een lotgenotengroep voor mensen met lymfeklierkanker, één van de vormen van bloedkanker.

Deze gids behandelt de verschillende vormen van lymfeklierkanker, de mogelijke behandelingen en voedingsadviezen, maar vertelt ook de verhalen van (ex-)patiënten en mantelzorgers. Je kunt de gids hier vinden: 

 

Ook voor mensen met multipel myeloom ontwikkelden we de "Gids voor levenskwaliteit". Via deze gids geven we mensen met multipel myeloom suggesties voor veranderingen in hun levensstijl die de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren. Zo kunnen zij lezen over het belang van een goede voeding, hydratatie en voldoende lichaamsbeweging. Je kunt de gids hier vinden: 

 

Naast multipel myeloom is de ziekte van Waldenström een andere zeldzame vorm van bloedkanker. In België worden er ongeveer jaarlijks 75 nieuwe diagnoses vastgesteld, waardoor deze ziekte meer begrip vereist. [1] Daarom hebben we samen met de patiëntenorganisatie, CMP Vlaanderen vzw, gewerkt aan een “Waldenström-gids” voor patiënten en hun naasten. Deze gids informeert hen over de ziekte en ze bevat ook getuigenissen en ervaringen van lotgenoten. Onderwerpen zoals nazorg, praktische tips en veel gestelde vragen die de ziekte oproept, worden hier ook beantwoord. Je kan deze gids hier terugvinden:

 

©Janssen-Cilag – CP-330243 – Approval date: 08-2022 – vu/er Luc Van Oevelen, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse