Skip to main content

Search

Een gezond immuunsysteem is in evenwicht

Een gezond immuunsysteem is in evenwicht

Een actief immuunsysteem is essentieel voor een gezonde afweer. Bij een immuungemedieerde ziekte is het immuunsysteem vaak overactief en uit evenwicht. Dit evenwicht is juist cruciaal voor ons lichaam: for the peace within. Op de Internationale Dag van de Immunologie op 29 april zetten wij de kracht van ons immuunsysteem in de spotlight.

Wat zijn immuungemedieerde ziekten?

Psoriasis, reumatoïde artritis en inflammatoire darmaandoeningen (IBD) zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn bekende voorbeelden van immuungemedieerde ziekten. Het zijn chronische ontstekingen die ontstaan doordat het immuunsysteem in disbalans is.

Immuungemedieerde ziekten zijn chronisch en nog niet te genezen: mensen hebben er dus hun hele leven last van. Toch wordt de impact van dit type ziekten op het dagelijks leven regelmatig onderschat. Mensen met een immuungemedieerde ziekte hebben dagelijks te maken met pijn en andere lichamelijke klachten. Daarnaast kan het stigma rond sommige immuungemedieerde ziekten leiden tot sociale en psychische problemen 1, 2, 3

Het evenwicht herstellen: For the Peace within

Bij immuungemedieerde ziekten vecht het lichaam tegen zichzelf. Dit komt doordat het immuunsysteem uit evenwicht is - wij willen dit evenwicht herstellen. Wanneer dit lukt, staakt het lichaam de strijd tegen zichzelf en dáár gaan wij voor. We zetten ons in For the Peace Within.

Deze inzet gaat verder dan alleen de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen. We werken actief samen met patiëntenorganisaties en brengen de knapste koppen - waaronder artsen, verpleegkundigen, patiënten, wetenschappers en beleidsmakers - bij elkaar. Zo proberen we ervoor te zorgen dat relevante informatie zo veel mogelijk op een centrale plek te vinden is. Hiermee hopen we patiënten te helpen om rust te vinden: for the peace within.

Om het bewustzijn rondom psoriasis te vergroten ontwikkelden we bijvoorbeeld het magazine APSOLUTELY, boordevol interviews en verhalen. Verschillende patiënten komen aan het woord om hun ervaring met psoriasis te delen. Om mensen met psoriasis nóg beter te kunnen informeren, lanceerde Janssen ook het patiëntenplatform apsolutely.be, bol van verhalen en tips over psoriasis.

Ook creëerden we de podcastserie, “The Gut Feeling” over IBD en intimiteit & seksualiteit. Hierin gaat seksuologe en relatietherapeute Chloé de Bie in gesprek met ervaringsdeskundigen en gezondheidsexperts. De IBD-ervaringsdeskundigen lopen zelf tegen allerlei problemen aan die te maken hebben met hun ziekte. Want hoe voorkom je dat je zin in seks vermindert, als je vaak pijn hebt? En hoe kom je over die drempel om erover te praten met een zorgverlener? En wat zijn eigenlijk de oorzaken van een verminderd libido? Samen met de gezondheidsexperts bespreken zij uitdagingen, oorzaken en manieren om met intimiteit & seksualiteit met IBD om te gaan.

Rond de Internationale Dag van de Immunologie 2021 vertelden verschillende collega’s wat zij doen om het evenwicht te herstellen. Benieuwd naar hun verhalen? Klik hier om meer te weten te komen.

Volg onze verhalen en praat mee via onze social mediakanalen: Twitter | Facebook | LinkedIn | Instagram

 

 

©Janssen-Cilag – EM-95461 – approval date: 04-2022 – vu/er Luc Van Oevelen, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse

 


Mease, Philip J. "Assessing the impact of psoriatic arthritis on patient function and quality of life: lessons learned from other rheumatologic conditions." Seminars in arthritis and rheumatism. Vol. 38. No. 4. WB Saunders, 2009. 
Walker, Janine G, et al. "Measuring quality of life in rheumatic conditions." Clinical rheumatology 26.5 (2007): 671-673.
Kimball, Alexa B., et al. "The psychosocial burden of psoriasis." American journal of clinical dermatology 6.6 (2005): 383-392.