Skip to main content

Search

Exascience Life Lab: bouwen aan supercomputers

Exascience Life Lab: bouwen aan supercomputers

Intel, imec, vijf Vlaamse universiteiten (Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Hasselt, VU Brussel) en Janssen richtten op de imec-campus in Leuven het ExaScience Life Lab op, een uniek initiatief in België. In het ExaScience Life Lab wordt de supercomputerexpertise van Intel gecombineerd met de uitgebreide expertise in life sciences en biotechnologie die in Vlaanderen aanwezig is. Deze samenwerking moet leiden tot nieuwe oplossingen voor supercomputers en doorbraken binnen de life sciences en biotechnologie.

De inzet van supercomputers zal in de toekomst een strategische rol spelen bij het laboratoriumonderzoek. De klassieke methode bestaat erin eindeloze experimenten met varianten op bestaande moleculen uit te voeren, totdat men op een variant stoot die inderdaad efficiënter zou kunnen zijn. Onnodig te vertellen hoe tijdrovend en duur zulke procedure is. Het alternatief is dat een computer berekent wat de eigenschappen van alle mogelijke varianten zijn. Daar zijn echter goede digitale modellen van complexe moleculen en hun gedragingen voor nodig. Supercomputers bijvoorbeeld die toelaten om complexe chemische reacties te voorspellen en zo doeltreffender naar nieuwe behandelingen te kunnen zoeken.

Krachten bundelen

Bij de ontwikkeling van supercomputers voor de medische wetenschap wordt een nauwe samenwerking tussen de diverse specialisten uit het toepassingsgebied almaar belangrijker. Daarom slaan Intel, Janssen, imec en 5 Vlaamse universiteiten de handen in elkaar. Ook voor Janssen is de langdurige samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen met aanvullende expertises een noodzaak om de eigen kennis en knowhow volop te kunnen benutten en een meerwaarde te creëren voor de patiënt. Potentiële synergieën op dat vlak willen we snel herkennen en verder ontwikkelen.

Door de samenwerking met Intel wil Janssen nog krachtiger supercomputers helpen bouwen. Met als einddoel dat de gezamenlijke R&D-inspanningen in het lab zullen leiden tot belangrijke doorbraken voor het gebruik van supercomputers bij bio-wetenschappelijke toepassingen. Supercomputing zal in de toekomst sowieso een belangrijke motor van vooruitgang in de life sciences zijn. Het ExaScience Life Lab kan fungeren als katalysator bij het streven naar technologische innovatie. Op die manier kan Vlaanderen zich nog meer als topregio voor supercomputing in de life sciences positioneren.