Skip to main content

Search

HIV

Hiv

Bij Janssen zijn we toegewijd om ons steentje bij te dragen aan het bestrijden én uiteindelijk voorkomen van infectieziekten, zoals hiv. Hiv is niet langer een doodvonnis vanwege de grote vooruitgang in de behandeling. Desondanks bestaat het virus nog steeds en zijn er wereldwijd naar schatting 37,7 miljoen 1, 2 mensen die leven met hiv. Jaarlijks raken er nog zo’n 1,5 miljoen mensen besmet. Ook in België werden er nog 727 nieuwe hiv-diagnoses gesteld in 2020 3.

Hiv en AIDS

Het Human Immunodeficiency Virus (hiv) is het virus wat aids veroorzaakt4. Dit virus verzwakt het menselijk immuunsysteem stapsgewijs. Bij elke patiënt brengt een hiv-infectie verschillende klachten en symptomen met zich mee, waaronder koorts, misselijkheid of diarree. Over de tijd blijft het virus vaak langdurig ongemerkt het immuunsysteem aantasten. Totdat het lichaam uiteindelijk infecties die je afweersysteem normaal gesproken goed aankan, niet meer kan bestrijden. We spreken dan van Acquired Immune Deficiency Syndrome (syndroom van verworven immuniteitszwakte), ofwel aids. Bij mensen met aids is het immuunsysteem zo verzwakt, dat een eenvoudige verkoudheid al snel kan overgaan in een ernstige longinfectie. Het moment tot aids vastgesteld wordt kan lang duren, soms tot wel 10 jaar na het moment van de hiv-infectie.4

Eerst een dodelijke, nu een chronische ziekte

De wetenschap heeft hiv getransformeerd van een ernstige, dodelijke ziekte naar een beheersbare, chronische aandoening.4 Toch zijn veel mensen met hiv nog steeds niet onder behandeling van virusremmers. Velen hebben geen toegang tot de behandeling en de middelen die nodig zijn voor de beste gezondheidsresultaten. Het stigma van hiv speelt ook een grote rol in het voortduren van deze crisis en beïnvloedt de diagnose, de zorg en het emotionele welzijn van mensen die met de ziekte leven.4 Bij Janssen werken we aan de toegang tot beschikbare behandelingen. Dit zal, naast educatie en empowerment, mensen met hiv helpen om hun leven zo goed mogelijk te leven.

Van medicijncocktail naar 1 pil per dag

Bij Janssen bouwen we voort op ons 25-jarig commitment om hiv tot de geschiedenis te laten behoren. We werken permanent aan innovatieve toepassingen van hiv-geneesmiddelen om de behandeling en preventie te verbeteren. Hoewel de bestrijding van het virus belangrijk is, richten we ons ook op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met hiv. Zo zijn we erin geslaagd de doseringsfrequentie van de behandeling te reduceren tot slechts 1 pil per dag. Dit vergemakkelijkt onder andere de therapietrouw en verbetert de doeltreffendheid van de behandeling.

Daarnaast werken we samen met onze wereldwijde partners aan onderzoek naar de behandeling en preventie van hiv. We streven naar langduriger werkende middelen en alternatieve toedieningsmethoden om de impact van de behandeling op de patiënt zo klein mogelijk te maken. Wij zijn bij Janssen optimistisch over de toekomst – we hebben eraan bijgedragen om de impact van hiv te veranderend en willen dit blijven doen.

Hiv advocacy

Ook het bespreekbaar maken van hiv en aids is van belang om het stigma dat heerst rondom hiv en aids te verminderen. Belangenbehartigers zoals Sensoa en Plateforme Prévention SIDA spelen hierin een belangrijke rol. Janssen staat achter de inzet van deze hiv-belangenbehartigers en bedankt ze hiervoor.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze Infectieziekten & Vaccins of over onze andere activiteiten op andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in België en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

©Janssen-Cilag – EM-103388 – Approval date: 08-2022