Skip to main content

Search

Infectieziekten en Vaccins

Infectieziekten en Vaccins

Infectieziekten en Vaccins is één van de expertisegebieden van Janssen. Binnen dit expertisegebied werken we aan innovatieve oplossingen die bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen levensbedreigende infectieziekten.  Dit doen we door ons te richten op drie pijlers: preventie, behandeling en genezing. Zo kunnen we het leven van miljoenen mensen wereldwijd verbeteren en maken we het verschil in het leven van patiënten. We werken onder andere aan vaccins tegen het humaan immunodeficiëntievirus (hiv), hepatitis B, virale luchtweginfecties, bacteriële infecties en andere infectieziekten.

Wat is een infectieziekte?

Infectieziekten worden veroorzaakt door ziekteverwekkende micro-organismen. Deze organismen, zoals bacteriën, virussen, parasieten of schimmels, zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien.[1] Hoe de besmetting met een infectieziekte plaatsvindt, hangt af van de soort infectieziekte. Zo kan hiv bijvoorbeeld overgedragen worden via lichaamsvloeistoffen zoals bloed, sperma, vaginaal vocht of moedermelk.[2] 

Besmettelijke of infectieziekten vormen zes van de tien belangrijkste doodsoorzaken in landen met lage inkomens. [3] Deze ziektes komen echter niet alleen in ontwikkelingslanden voor, maar ook in België! Neem bijvoorbeeld hiv: in 2020 werd het aantal mensen met hiv in België geschat op 18,753. Datzelfde jaar werden er 727 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld wat overeenstemt met gemiddeld 2 nieuwe diagnoses per dag. [4] 

Vaccins

Vaccinatie is één van de meest effectieve methodes om infectieziekten te voorkomen.[5] Geschat wordt dat er dankzij vaccinatie jaarlijks tussen de 2 en 3 miljoen levens gered worden.[6] Hoe werkt dat precies?

Vaccins trainen het immuunsysteem om een bepaalde ziekteverwekker te herkennen en antistoffen aan te maken. Door het aanmaken van deze antistoffen ontstaat een langdurende respons tegen het virus. Vaccinatie zorgt er daarmee voor dat het immuunsysteem het virus onthoudt. Wanneer in de toekomst het échte virus het lichaam binnenkomt, kan het lichaam snel en effectief reageren, waardoor ziekte voorkomen wordt.

Onze inzet

Bij Janssen besteden we veel aandacht aan onderzoek naar infectieziekten en de ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins tegen deze ziekten. Dit doen we vanuit verschillende expertisecentra, waaronder Janssen in Beerse en Janssen Vaccines in Leiden. Op onze site in Beerse (België) ligt de focus op verschillende activiteiten: van de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen infectieziekten tot de farmaceutische productie.

Onze vaccins ontwikkelen we vanuit onze locatie Janssen Vaccines in Leiden (Nederland). Hier doen we onderzoek naar vaccins tegen verschillende infectieziekten, zoals respiratoir syncytieel virus (RSV), hiv, Extra-intestinale Pathogene E. coli (ExPEC), Methicilline-Resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en COVID-19. Ons vaccin tegen Ebola werd goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).

Bij een aantal van onze vaccins maken we gebruik van ons vaccin-technologieplatform AdVac®.

Onze successen op het gebied van Infectieziekten & Vaccins

Samen zetten we stappen vooruit, dragen we bij aan het voorkomen van levensbedreigende infectieziekten en creëren we een betere wereld: vandaag en voor morgen! We zijn trots op de resultaten die we tot nu toe behaald hebben. Ook in België en Nederland hebben we ons steentje bijgedragen:

• Een van onze tuberculose medicijnen (ontdekt en ontwikkeld in België) is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de World Health Organisation (WHO).
• Voor het screenen van therapieën tegen COVID-19 werkt Janssen in België samen met het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek (KU Leuven).
• Onze PCR-testen (polymerasekettingreactie) in de laboratoria van Janssen in Beerse (België) werden tijdens de eerste fase van de pandemie gebruikt om te onderzoeken of iemand besmet was met het coronavirus. 
• Meer dan 100 collega’s (de meeste werkzaam op onze site in Leiden) werken mee aan onze wetenschappelijke antwoord op COVID-19. Hiertoe werken we samen met de afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze activiteiten op het gebied van vaccins en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in België en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op TwitterFacebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen. 

Onze Focusgebieden

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiv

Meer Over Infectieziekten & Vaccins

 

©Janssen-Cilag – EM-96542 – Apr-2022– vu/er Luc van Oevelen, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse

 

[1]  https://www.who.int/topics/infectious_diseases/en/

[2]  https://www.cdc.gov/hiv/basics/transmission.html

[3]  https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death

[4]   Sciensano. Epidemiologie van AIDS en HIV-infectie in België – toestand op 31 december 2020. Available at: https://www.sciensano.be/sites/default/files/rapport_hiv_2021_nl_241121_2.pdf

[5]   World Health Organisation. Ten years in public health 2007-2017 - The power of vaccines: still not fully utilized. Available at: https://www.who.int/publications/10-year-review/chapter-vaccines.pdf

[6]  https://www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_1