Skip to main content

Search

Innovatie

Ziektepreventie
Onderzoeksplatformen voor ziektepreventie, ziekte-interceptie en microbioom helpen gezondheidszorg herdefiniëren

"Met het oog op de toekomst is ons doel de ongeziene vorderingen in de wetenschap aan te wenden om ziekten op nieuwe manieren te behandelen, onderscheppen en voorkomen. We hopen dat we door onze interne expertise met externe innovatie te combineren, echt een verschil kunnen maken voor de patiënten over de hele wereld."

Dr. William N. Hait, Ph.D.

Wereldwijd hoofd JanssenR&D

De drie nieuwe onderzoeksplatformen van Janssen Research & Development richten zich op ziektepreventie, ziekte-interceptie en het microbioom, terreinen van transformationele medische innovatie die de gezondheidszorg naar verwachting zullen veranderen. De teams zullen nauw samenwerken met de vijf therapeutische domeinen van Janssen en externe partners om het lopende onderzoek te onderbouwen en de wetenschappelijke kennis op deze gebieden te stimuleren om zo de manier waarop ziekten worden behandeld, te veranderen.

Het Janssen Prevention Center (JPC) richt zich op de preventie van chronische, niet-overdraagbare ziekten, zoals Alzheimer, hartziekten, kanker en auto-immuunziekten, die steeds meer impact hebben op de vergrijzende bevolking en de gezondheidszorgstelsels wereldwijd belasten. "Om van betekenis te zijn op deze en andere terreinen waar nog steeds een medische nood bestaat, hebben wij ons tot doel gesteld om innovatieve oplossingen te vinden en te onderzoeken hoe we mensen een langer en gezonder leven kunnen bieden en de morbiditeit verlagen”, aldus Dr. Jaap Goudsmit, Ph.D., wereldwijd hoofd van het Janssen Prevention Center.

De Disease Interception Accelerator (DIA) is een nieuwe, incubatorachtige groep die de oorzaken van een ziekte zal aanpakken. "Ziekte-interceptie zal al eerder dan het huidige, klinisch aanvaarde moment van de diagnose ingrijpen en naar oplossingen zoeken die de voortgang van de ziekte stoppen, omkeren of afremmen, bijvoorbeeld bij diabetes type 1 of verschillende vormen van kanker”, aldus Benjamin Wiegand, Ph.D., wereldwijd hoofd van de Disease Interception Accelerator. "Door deze nieuwe benadering streven wij ernaar de voortgang van de ziekte bij een persoon te voorspellen en er op te anticiperen nog voordat ze zich manifesteert." De DIA zal zich toeleggen op een beter begrip van de vatbaarheid voor een ziekte, de risicobeoordeling en de aanpak van de oorzaken van een ziekte, zoals genetische aanleg, blootstelling aan de omgeving en fenotypische veranderingen. Aan de hand van een combinatie van traditionele farmaceutische en andere, niet-farmaceutische benaderingen wil de DIA de voortgang van de ziekte onderscheppen bij bevolkingsgroepen die risico lopen en op die manier de gezondheid en het welzijn op individueel en maatschappelijk niveau verbeteren.

Het Janssen Human Microbiome Institute (JHMI) richt zich op een opkomend wetenschappelijk gebied dat steeds meer wordt erkend als cruciaal voor de gezondheid van de mens. "We hopen dat we door een beter begrip van het microbioom, de zeer verscheiden populatie van bacteriën die in en op het menselijk lichaam leven, een beter inzicht krijgen in de rol daarvan bij ziekte. En we hopen nieuwe therapieën te vinden om belangrijke auto-immuunziekten en andere aandoeningen te kunnen behandelen waarvoor momenteel nog onvoldoende behandelingsmogelijkheden bestaan”, aldus Dirk Gevers, Ph.D., wereldwijd hoofd van het Janssen Human Microbiome Institute. "Door middel van baanbrekend onderzoek en een wereldwijd samenwerkingsverband streven we ernaar de wetenschap van het microbioom om te zetten in therapeutische doelstellingen en diagnostische procedures die de menselijke gezondheid kunnen transformeren."