Skip to main content

Search

Innovatie & samenwerking voor bloedkankerpatiënten | Janssen Belgium

Onze inzet voor patiënten met bloedkanker draait om innoveren en samenwerken

Innoveren en samenwerken: dat zit in ons bloed. Bij Janssen zetten wij ons al jarenlang in voor bloedkankerpatiënten - en dat blijven we doen. Mede dankzij onze innovaties kunnen we bloedkanker steeds beter behandelen. Daarnaast helpen we waar mogelijk patiënten met het omgaan met hun ziekte, om zo hun levenskwaliteit te verbeteren.

Bloedkanker

In België kregen ruim 7.500 patiënten de diagnose bloedkanker 1. Bijna 11% van de kankerdiagnoses in ons land betreft een vorm van bloedkanker. Naast het hoge aantal jaarlijkse diagnoses eist bloedkanker nog altijd veel levens.

Innovatie

Gelukkig worden de vooruitzichten voor bloedkankerpatiënten iedere dag beter dankzij innovatieve behandelmethoden. Over de jaren heeft Janssen meerdere innovaties beschikbaar gemaakt voor deze patiënten, van small molecules tot antilichamen, en recentelijk ook celtherapie. Innoveren zit immers in ons bloed. De inzet van cel- en gentherapie is een belangrijke en vrij nieuwe innovatieve ontwikkeling in de wetenschap. Deze cellen of weefsels kunnen de functie van beschadigde of niet-functionerende cellen en weefsels overnemen. De genen kunnen een defect gen corrigeren. Het doel van deze innovatieve therapie is om de symptomen van patiënten te verlichten en hun levenskwaliteit te verbeteren.

CAR-T therapie

Onlangs kondigden wij aan dat onze eerste Europese faciliteit voor de productie van CAR-T therapie in Gent gebouwd zal worden. CAR-T is een specifieke soort celtherapie waarmee we de behandelopties voor onder andere patiënten met multipel myeloom, een zeldzame vorm van bloedkanker, willen verbeteren. Bij dit type celtherapie worden de T-cellen van een patiënt uit het eigen bloed geïsoleerd en opnieuw geprogrammeerd, zodat deze vervolgens de kankercellen kunnen aanpakken en uitroeien. CAR-T therapie is daarmee dus als het ware ''op maat gemaakt'' voor de individuele patiënt. Met de toenemende focus op gepersonaliseerde zorg, is celtherapie dus één van de innovaties van de toekomst.

Samenwerking

Onze inzet voor patiënten gaat verder dan het ontwikkelen van geneesmiddelen en therapieën: zo zijn wij ook volop bezig om bewustwording en informatie rondom verschillende ziekten te verbeteren. Patiënten helpen zit immers in ons bloed. We vinden het belangrijk om hiervoor krachtige samenwerkingen op te zoeken.

Zo werken wij dit jaar samen met patiënten aan de ontwikkeling van de Waldenström gids. De ziekte van Waldenström is een zeldzame vorm van bloedkanker. Vanuit patiënten en hun mantelzorgers klinkt de belangrijke behoefte om actuele informatie op het gebied van de diagnose, behandeling van en leven met deze ziekte beter beschikbaar en vindbaar te maken, het liefst gebundeld op één plek. Daarom zijn wij samen met CMP Vlaanderen aan de slag gegaan om voor patiënten met de ziekte van Waldenström de Waldenström patiëntengids te vernieuwen. Patiënten met deze ziekte en experts van Janssen vormen samen de redactieraad. Vanuit de complementaire expertises van de redactieraadleden wordt er met een wit blad gestart, met als doel om een gids te maken die naadloos aansluit op de behoeften van de mensen die leven met deze ziekte. Wij hopen binnen enkele maanden deze brochures te kunnen overhandigen aan de CMP leden en de ziekenhuizen. Wil je hierover op de hoogte blijven? Volg dan de sociale mediakanalen van Janssen België en CMP Vlaanderen.

Samenwerken met patiënten zit dus in ons bloed. Janssen werkte eerder ook samen met patiënten met lymfeklierkanker, één van de vormen van bloedkanker, aan de gids Leven met lymfeklierkanker. Hierin komen onder andere de verschillende soorten lymfeklierkanker, behandelingen en voedingsadvies aan bod. Ook kun je hierin de verhalen van (ex-)patiënten en mantelzorgers lezen. Benieuwd geworden? Je vindt 'm hiergids Leven met lymfeklierkanker  

Ook voor patiënten met multipel myeloom zetten we ons in door krachtige samenwerkingen op te zoeken. Om patiënten beter inzicht te geven in wat hun te wachten staat bij de behandeling van deze complexe ziekte, stelden we samen met artsen en verpleegkundigen een handige infographic op. Met deze infographic kunnen patiënt en zorgverlener makkelijker de knelpunten in de behandeling bespreken. Een mooi voorbeeld waar samenwerking echt een verschil kan maken voor patiënt én zorgverlener!