Skip to main content

Search

Janssen reikt Dr. Guislain Award uit aan grensverleggende Laotiaanse psychiater

Janssen reikt Dr. Guislain Award uit aan grensverleggende Laotiaanse psychiater

Ze is één van de slechts twee erkende psychiaters in Laos, een land in Azië met meer dan 6 miljoen inwoners. En toch slaagde Dr. Chantharavady Choulamany er quasi in haar ééntje in om de toegang tot de behandeling van en de bewustwording rond mentale aandoeningen in haar land aanzienlijk te verbeteren. Janssen en het Dr. Guislain Museum reiken haar vandaag in New York de jaarlijkse prestigieuze Dr. Guislain Award uit voor haar bijzondere bijdrage aan het doorbreken van het stigma rond psychiatrische stoornissen.

Door haar toepassing van het internationale geestelijke gezondheidsprogramma ‘BasicNeeds’ in Laos en contacten met overheden op alle niveaus, wist Dr. Choulamany in alle 17 provinciale ziekenhuizen een team voor geestelijke gezondheidszorg uit te bouwen. Hiermee bereikte ze intussen 8000 patiënten en hun omgeving. En net dat drijft haar enorm: “Wanneer je iemand kan helpen om gelukkiger en voller te leven, help je tegelijk ook z’n familie en ruimere gemeenschap”.

Dat één individu in staat is om het leven van ontelbare landgenoten een positieve wending te geven, moet sterk aangemoedigd worden. Met de Dr. Guislain Award proberen we ook anderen daartoe te motiveren.

Husseini Manji

wereldwijd hoofd Neurowetenschappen, Janssen

Met de vooraanstaande Dr. Guislain Award krijgt Dr. Choulamany nu ook internationale erkenning voor haar werk. “Dat één individu in staat is om het leven van ontelbare landgenoten een positieve wending te geven, moet sterk aangemoedigd worden. Met de Dr. Guislain Award proberen we ook anderen daartoe te motiveren”, zegt Husseini Manji, wereldwijd hoofd Neurowetenschappen, Janssen.

Een multidisciplinaire aanpak

Janssen buigt zich al 55 jaar over innovatieve oplossingen voor mensen met geestelijke problemen. Maar het bedrijf beseft zeer goed dat behandeling van psychiatrische aandoeningen een totaalplaatje is; dat er nog steeds een groot taboe rust op geestesziekten en de directe omgeving er vaak slechts een beperkte kennis over heeft. De Dr. Guislain Award illustreert mooi de overtuiging dat ook op dat domein gewerkt moet worden.

En die inzet werkt aanstekelijk. Zo inspireerde de eigen Doe Eens Goed Gek – campagne (om jongvolwassenen en hun entourage te sensibiliseren rond psychosen) het Vlaamse overheidsinitiatief Te Gek!? om er ook haar campagnethema van te maken. “En zo bundelen we gelijklopende krachten in de opbouw van een maatschappelijk draagvlak voor geestesziekten”, besluit Sonja Willems, Managing Director Jansssen Benelux.

Voor meer informatie over de Dr. Guislain Award, bezoek deze website www.drguislainaward.org