Skip to main content

Search

Leven en werk van Dr. Paul

Leven en werk van Dr. Paul

No

Er is nog zoveel te doen - de patiënten wachten.

Dr. Paul Janssen

Patiënten wachten

Het is moeilijk om de vinger te leggen op de formule die verklaart waarom iemand succesvol wordt. Soms is het een kwestie van 'op het juiste moment op de juiste plek' zijn. Heel vaak komt het echter neer op heel hard werken en vastberadenheid.

Dat was het geval bij Dr. Paul Janssen, een van de meest innovatieve en inspirerende wetenschappers van de twintigste eeuw. Zijn werk leidde tot veel doorbraken op allerlei ziektegebieden, waaronder pijnbeheersing, psychiatrie, infectieziekten, mycologie en gastro-enterologie. Tijdens zijn lange carrière werden meer dan 100 patenten aan hem toegewezen. Tegenwoordig bevat de Lijst van Essentiële Geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie 8 geneesmiddelen van Janssen.

Dr. Paul, een bekende figuur in de internationale wetenschappelijke wereld, was een uitzonderlijk begaafde en gepassioneerde wetenschapper die de moderne geneeskunde radicaal veranderde en een nieuwe generatie van onderzoekers inspireerde. Hij werd geboren op 12 september 1926 in het Belgische Turnhout. Tijdens zijn jeugd maakte hij iets mee wat zijn leven zou veranderen: zijn zus van vier jaar overleed aan tuberculeuze meningitis, een verlies dat diepe indruk op hem maakte. Later zei hij dat dit verlies hem ertoe had aangezet om een loopbaan in de geneeskunde na te streven.

Omdat hij de zoon van een arts was die een familiebedrijf had opgezet, raakte Dr. Paul steeds meer overtuigd van het belang van de chemie in de geneeskunde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog studeerde hij natuurkunde, biologie en chemie aan de Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix in Namen, België. De grootste uitdaging in zijn ogen was het verenigen van de disciplines farmacologie en chemie. Dit probeerde hij ook en met fantastische resultaten. In 1953 richtte Dr. Paul in Turnhout een eigen onderzoekslaboratorium op. Enkele jaren later, in 1957, verhuisde hij naar Beerse, waar hij de fundamenten zou leggen voor de meer dan 80 geneesmiddelen die al miljoenen levens hebben gered.

Een van die medicijnen was het eerste antipsychoticum dat patiënten in staat stelde om thuis hun behandeling te krijgen. Dr. Paul werkte ook aan de ontwikkeling van een narcoticum dat wereldwijd nog steeds op grote schaal wordt toegepast, evenals aan een behandeling voor diarree, een aandoening die in ontwikkelingslanden nog steeds veel doden maakt. Later startte hij nog met onderzoek naar middelen voor de behandeling van HIV/aids. Een van zijn laatste dromen was het vinden van een geneesmiddel voor de behandeling van multidrugresistente tuberculose. Dat geneesmiddel zou pas na zijn overlijden worden ontdekt en ontwikkeld door een onderzoeksteam van Janssen en werd uiteindelijk in 2012 in de Verenigde Staten en in 2014 in de Europese Unie goedgekeurd.

Janssen Pharmaceutica NV vormt sinds 1961 een onderdeel van de Johnson & Johnson-groep van bedrijven. In 1985 zette Dr. Paul de firma Xi’an-Janssen Pharmaceutical Co., Ltd. op, het eerste westerse farmaceutische bedrijf in de Volksrepubliek China. De interesse van Dr. Paul voor China nam nog toe toen een aantal Janssen-onderzoekers zich intensief ging inzetten voor de restauratie van het bereoemde terracottaleger in Xian. Meer dan 8000 terracottakrijgers werden meer dan 2200 jaar geleden, samen met de eerste keizer van China, begraven. Toen de grafkamers in 1974 werden ontdekt, werd dit meteen uitgeroepen tot een van de grootste archeologische vondsten van de 20ste eeuw. Nadat een deel van de krijgers waren uitgegraven, bleken ze gevoelig te zijn voor schimmels die hun voortbestaan ernstig bedreigden. Enkele Janssen-onderzoekers legden zich toe op het vinden van een methode waarmee de schimmels konden worden vernietigd. Bekijk deze video om meer te weten te komen over de manier waarop dit Chinese nationale erfgoed van de ondergang werd gered. Er werd ter plaatse een onderzoekscentrum met steun van Janssen opgericht, omdat de beelden voortdurend moeten worden behandeld.

Dr. Paul overleed in november 2003. Tijdens zijn hele leven ontving hij vele onderscheidingen, waaronder vijf ereprofessoraten en 22 eredoctoraten. Hij was auteur en medeauteur van meer dan 850 wetenschappelijke publicaties en erelid van meer dan 30 wetenschappelijke instituten en organisaties.

In 2004 riep Johnson & Johnson de Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek in het leven. Deze prestigieuze prijs heeft tot doel de nalatenschap van Dr. Paul te bewaren door het werk te eren van een of meer actieve wetenschappers uit de academische wereld, de farmasector of een wetenschappelijke instelling die een belangrijke, transformationele bijdrage hebben geleverd ter verbetering van de gezondheid van de mens.

Bekijk deze video over Dr. Paul voor meer informatie over zijn leven en loopbaan.

Lees dit persoonlijke relaas over Dr. Paul van Sir James W. Black, die in 1988 de Nobelprijs voor Geneeskunde kreeg.

Lees ook dit artikel over het leven en de missie van Dr. Paul, meer speficiek in China, dat in maart 2015 in The Pharmacologist werd gepubliceerd.

Uiteindelijk stond het leven van Dr. Paul Janssen volledig in het teken van de ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen die een antwoord bieden op nog niet vervulde medische behoeften van miljoenen patiënten. Want, zoals Dr. Paul vaak zei: “Er is nog zoveel te doen - de patiënten wachten.”