Skip to main content

Search

Movember | Janssen Belgium

November is prostaatkankermaand

November is Movember: de maand waarin mannen hun snor (moustache) laten staan om ProstaatPraatextra aandacht voor prostaatkanker te vragen. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in België. De kans dat een man prostaatkanker krijgt is 1 op 101. Mannen vanaf 50 jaar hebben een verhoogde kans op deze ziekte2. Vaak vinden mannen het nog steeds moeilijk om over de gezondheid van de prostaat te praten. We zetten ons daarom in om de prostaat uit de taboesfeer te halen zodat het makkelijker wordt om het gesprek hierover aan te gaan. Een gesprek kan zo bijdragen aan een kleine overwinning op deze ziekte.

De prostaat, het onbekende orgaan

Het gesprek aangaan over de prostaat blijkt voor veel mannen lastig. Enerzijds omdat het voor velen een relatief onbekend orgaan is waar ze weinig over weten. Anderzijds maakt de taboesfeer praten soms moeilijk: sommige mannen ervaren de mogelijke gevolgen van prostaatkanker, zoals erectie- en incontinentieproblemen, als een verlies van hun mannelijkheid, en praten er daarom niet graag over.

#ProstaatPraat

Met onze #ProstaatPraat campagne willen we iedereen bewust maken dat praten over de prostaat belangrijk is. Op social media lanceren wij in november een campagne met quizvragen om het gesprek aan te zwengelen. Weet jij bijvoorbeeld waar de prostaat zich bevindt? De prostaat bevindt zich rond de urinebuis, onder de blaas. En weet jij ook hoe groot de prostaat is? De prostaat is een klier van ongeveer 3 tot 4 centimeter en weegt zo’n 10 tot 15 gram. Het formaat is dus te vergelijken met de grootte van een walnoot3. Vanaf het 50e levensjaar en met het ouder worden van een man, wordt de prostaat iets groter. En weet jij wat de functie van de prostaat is? Klierbuisjes in de prostaat maken prostaatvocht aan, dat bij een zaadlozing aan het sperma toegevoegd wordt. Die vloeistof beschermt de zaadcellen bij de zaadlozing en zorgt ervoor dat een zaadcel de eicel kan binnendringen4. De prostaat is daarom zeer belangrijk bij de voorplanting.

Meer weten over prostaatkanker en hoe wij ons daarvoor inzetten? Lees er hier meer over en volg onze campagne tijdens de Movember maand. Doe mee met onze quiz en deel je verhaal met de hashtag #prostaatpraat!

Janssen in België

Lees meer over onze activiteiten op het gebied van bloedkanker, prostaatkanker en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in België. Ontdek daarnaast ook hoe lotgenotenorganisaties als Think Blue Vlaanderen vzw en Wij Ook Belgium vzw zich inzetten. Volg ons ook via social media op Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.