Skip to main content

Search

My IBD Journey

My IBD Journey

IBD (Inflammatory Bowel Disease) is een verzamelnaam voor chronische darmziekten1, waarvan de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa de meest voorkomende vormen zijn. De grootste verschillen tussen deze twee ziektes zijn de locatie en omvang van de ontsteking. Bij de ziekte van Crohn kan het volledige spijsverteringstelsel ontstoken zijn en bij Colitis Ulcerosa bevindt de ontsteking zich in de binnenste laag van de darm. Mensen met IBD kampen met darmklachten, een veranderende stoelgang, verminderende eetlust, koorts en extreme vermoeidheid. De ziekte heeft een enorme impact op jongeren omdat het meestal ontdekt wordt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar.

#OurIBDJourney

Wat voor impact heeft IBD op het dagelijks leven? IBD zorgt voor verschillende soorten symptomen. De impact op het dagelijks leven is voor iedereen anders, iedereen heeft zijn eigen #IBDJourney. Mensen kampen vaak lange tijd met vage klachten voordat ze de diagnose IBD krijgen. Daarnaas ondervinden ze veel hindernissen om naast hun aandoening volledig deel te nemen aan de maatschappij. Om mensen handvaten te geven om met IBD om te gaan en de kwaliteit van leven te bevorderen hebben we samen met de Europese Federatie van Crohn en Colitus Ulcerosa een mooie video ontwikkeld.

Bij Janssen zijn we ons ervan bewust dat leven met IBD vele obstakels kent. Daarom doen we veel onderzoek naar IBD met een sterke focus op de wisselwerking tussen de darm en omgeving3. Op deze manier worden de mogelijkheden onderzocht om IBD te voorkomen, te behandelen en uiteindelijk te genezen.