Skip to main content

Search

Nieuwe podcastserie: IBD & voeding

Nieuwe podcastserie: IBD & voeding

IBD (Inflammatory Bowel Disease) heeft een impact op allerlei zaken in het dagelijks leven van patiënten. Zo is voeding plots iets waar patiënten niet zomaar zorgeloos van kunnen genieten. Een goede balans in de voeding vinden is dan ook cruciaal om symptomen te onderdrukken. Om dit thema bespreekbaar te maken voor zowel artsen als patiënten lanceren we op wereld IBD dag het nieuwe seizoen van de podcastserie “The Gut Feeling” over IBD in combinatie met voeding.

Voeding & IBD

IBD is een verzamelnaam voor chronische ontstekingsziekten van de darm. De twee meest voorkomende vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Mensen met IBD kunnen iedere dag te maken krijgen met symptomen als buikpijn, diarree, gewichtsverlies, koorts en extreme vermoeidheid. De ziekte heeft daardoor impact op allerlei momenten in hun leven. Voeding kan de symptomen en de ontstekingen in de darm fel beïnvloeden. Een evenwichtig voedingspatroon vinden is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoe ga je best te werk om de juiste voedingsmiddelen te vinden? Welke voeding kan opflakkeringen onderdrukken? Om die vragen te beantwoorden spreekt Pascale Naessens in het nieuwe seizoen van podcastserie “The Gut Feeling” met verschillende experten over IBD en voeding.

“Er is niet een juist dieet voor elke patiënt voor elk moment bij de aandoening, maar er is wel een streefdoel. Die gezonde voeding past niet op elk moment en moet opgebouwd worden.”

Julie Vanderstappen (diëtiste)

“The Gut Feeling” over IBD en voeding

In een vierdelige podcastserie gaat voedingsgoeroe Pascale Naessens in gesprek met ervaringsdeskundigen en gezondheidsexperten. Zo spreekt zij met gastro-enteroloog João Sabino, diëtiste Julie Vanderstappen en verpleger Kevin Plovie en met ervaringsdeskundigen Frieda en Geertrui. De zoektocht naar het ideale evenwichtige voedingspatroon is niet iets dat iemand met IBD zomaar van de ene op de andere dag vindt.

“Patiënten horen van artsen vezelarm te eten, zelf ben ik al 12 jaar veganistisch, dit vezelrijkdieet bevalt me goed.”

Geertrui (ervaringsdeskundige)

Daarom spreekt Pascale met haar gasten over verschillende onderwerpen die mensen met IBD kunnen helpen om af te tasten wat het beste werkt. Benieuwd geworden? Luister dan nu naar “The Gut Feeling” via Spotify of bekijk de podcast via YouTube.

 

Twitter | LinkedIn | Facebook

 

©Janssen-Cilag – EM-98698 – Approval date: 05-2022