Skip to main content

Search

Ontdek de ‘Leven Voorbij Depressie’-gids 

Ontdek de ‘Leven Voorbij Depressie’-gids 

Wat is een depressie, en hoe voelt het om ermee te leven? Die vragen beantwoorden is geen eenvoudige opgave. Nochtans leiden er wereldwijd ongeveer 280 miljoen mensen aan deze aandoening.1 In België alleen zijn dit meer dan een miljoen mensen. Dat is zo’n 9% van de Belgische bevolking!2 Vast staat dat depressie een grote impact op het leven van mensen en hun omgeving heeft. Janssen ontwikkelde daarom in co-creatie met Ups & Downs vzw en samen met verschillende partijen binnen het zorglandschap de ‘Leven Voorbij Depressie’-gids. Ups & Downs is een vereniging speciaal bedoeld voor personen met bipolaire stoornis of depressie en hun omgeving. 

De gids staat boordevol informatie, weetjes en tips over het herkennen en het behandelen van depressie. Ook de weg naar herstel is erg belangrijk en wordt uitgebreid beschreven in de gids. Daarnaast delen verschillende patiënten en zorgprofessionals hun ervaringen: Psychiater Dr. Sabine Wyckaert komt aan het woord over verschillende soorten psychotherapie. Professor Frieda Matthys vertelt bovendien over de sterke wisselwerking tussen depressie en alcoholproblemen. Daarnaast vertelt professor Filip Raes over piekeren tijdens depressie. Verder bevat de gids informatie over hoe je hulp kunt zoeken in een zeer complex zorglandschap. De gids licht ook toe wat je kunt doen wanneer iemand in je omgeving een depressie heeft. Ook wordt er aandacht besteed aan wat je kunt doen bij gedachten aan zelfdoding. De illustraties in de ‘Leven Voorbij Depressie’-gids komen uit de kunstcollectie van Psycart, een organisatie die zich inzet voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De ‘Leven Voorbij Depressie'-gids is voor iedereen online beschikbaar.

Janssen en Ups & Downs namen het initiatief om de ‘Leven Voorbij Depressie’-gids te ontwikkelen en werkten daarvoor samen met verschillende partijen binnen het zorglandschap. Ook de twee zussen Lodewyckx werkten mee aan de ontwikkeling van de gids. Lieve Lodewycks heeft zelf ervaring met bipolariteit en depressie en is tijdens haar herstel actief betrokken geraakt bij Ups & Downs, waar ze nu als regioverantwoordelijke werkzaam is.  Haar zus Griet is medewerker bij Janssen en maakte dus van dichtbij mee hoe het is als iemand in je familie een depressie doormaakt. Ze gaan in de onderstaande video met elkaar in gesprek en vertellen dat het delen van kennis en ervaring tussen de verschillende betrokken partijen heeft geleid tot de ontwikkeling van de ‘Leven Voorbij Depressie’-gids. Het doel van de gids: een goed houvast bieden voor mensen met een depressie en hun omgeving, het voorzien van toegankelijke informatie, en het bespreekbaar maken van mentale aandoeningen.  

Naast het uitbrengen van deze gids zet Janssen zich ook op andere manieren in om het belang van mentale gezondheid te onderstrepen. Janssen is daarom trotse partner van de organisatie Te Gek!? Hun doel is om de taboes rond mentale gezondheid te doorbreken en het draagvlak ervoor te vergroten door gerichte acties te organiseren en hierover te berichten in de media.

Volg onze verhalen en praat mee via onze social media kanalen: Twitter | Facebook | LinkedIn | Instagram

 

©Janssen-Cilag–EM-117478–Approval date:12-2022–vu/er Luc Van Oevelen, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse