Skip to main content

Search

Onze inzet voor SDG 13: Klimaatactie

Onze inzet voor SDG 13: Klimaatactie

De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds duidelijker: een stijgende zeespiegel, periodes van droogte, warmere zomers, strengere winters, enzovoorts. Om de klimaatverandering een halt toe te roepen, en om te investeren in een betere en duurzamere wereld, formuleerden de Verenigde Naties 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDGs). SDG 13 (Klimaatactie) richt zich specifiek op het bestrijden van de klimaatverandering en haar impact. Ook binnen Janssen zijn we volop bezig met de SDGs. Met onze Environmental Month maken we mensen bewust van SDG 13!

Kwinten Van Cauwenberghe, Staff Engineer Manufacturing Sciences & Technology, en Eelse Akker, Senior Manufacturing Supervisor, coördinatoren van de “Environmental Month” in België en Nederland, leggen uit hoe dit in zijn werk gaat.

Pause on carbon

Bijdragen aan een duurzamere wereld, dat kunnen we allemaal! Kwinten Van Cauwenberghe en Eelse Akker zijn samen met de ambassadeurs van het WeSustain team van Janssen nauw betrokken bij de organisatie van de Environmental Month, een jaarlijks terugkerende activiteitenmaand. Het WeSustain team bestaat uit medewerkers van Janssen die meewerken aan een gezonde wereld, ook binnen het bedrijf. “Tijdens de Environmental Month willen we medewerkers inlichten over en warm maken voor duurzaamheid. Zo willen we engagement creëren en enthousiasme en positieve energie rondom duurzaamheid delen,” zegt Kwinten. “Het thema van de Environmental Month 2020 was “Pause on carbon”. We benadrukten hierbij de drie meest impactvolle acties waarmee mensen hun eigen CO2 voetafdruk kunnen verminderen: eet meer plantaardig, wees energiezuinig en verminder voedselverspilling.” Gedurende de hele maand werden er allerlei activiteiten georganiseerd. Kwinten licht toe: “Door het simpel te houden en individuele acties te stimuleren, kunnen we allemaal op onze eigen manier bijdragen aan een gezondere en duurzamere wereld!”

Environmental Month 2021

Het thema van Environmental Month 2021 is ‘Natuur’. De activiteiten die hiervoor georganiseerd worden hangen sterk af van de interesses en initiatieven van de medewerkers zelf. “Onze collega’s denken mee over leuke activiteiten. De ambassadeurs van het WeSustain team verzamelen deze ideeën. Samen met het team kiezen we hier de leukste ideeën uit, die we vervolgens tijdens de Environmental Month uitwerken. Wij geven iedereen de kans om mee te denken; want een goed idee heeft bij ons altijd een plaats”, vertelt Eelse. De activiteiten die georganiseerd worden tijdens de Environmental Month kunnen dan ook erg divers zijn. Eelse vertelt: “Denk bijvoorbeeld aan de organisatie van webinars, een vegetarische ontbijtsessie, een zwerfafval hardloop actie, lichtbesparingsacties en ga zo maar door”.

"Een goed idee heeft bij ons altijd een plaats"

Duurzaamheid zit in Kwinten‘s DNA. “Ik koos voor een opleiding als bio-ingenieur met specialisatie in milieutechnologie om beter te begrijpen hoe we nieuwe technologieën kunnen blijven ontwikkelen zonder onze natuurlijke hulpbronnen uit te putten,” vertelt hij. “Duurzaamheid kan je in elke rol toepassen, er is altijd wel iets waar je het verschil kan maken, dat is net het mooie aan het hele concept.” Kwinten vertelt ons ook wat hem motiveert als lid van het WeSustain team, “Meewerken aan een betere wereld kan op veel verschillende manieren, maar voor mij is het belangrijk om dat samen te doen met anderen. Want samen weet je meer, geraak je verder en heb je meer goeie ideeën. Dat is het WeSustain team voor mij: een groep leuke mensen die het verschil maken”.

Andere duurzaamheidsinitiatieven

De Environmental Month is slechts één van de duurzaamheidsinitiatieven van Janssen. Nieuwsgierig naar andere initiatieven? Kom meer te weten over hoe we ons inzetten voor de andere Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen!

 

EM-57666 - 26-mrt-2021