Skip to main content

Search

Onze missie: kanker verslaan

Onze missie: kanker verslaan

Kanker is een complexe aandoening die ons voor grote uitdagingen stelt. Het is onder Belgische mannen doodsoorzaak nummer 1.1 Tegelijkertijd zijn er veel baanbrekende onderzoeken op het gebied van diagnose, preventie en behandeling van kanker. Zo is de kans om 5 jaar na de diagnose non-Hodgkin lymfoom nog in leven te zijn maar liefst 70%.2 Onze wetenschappers blijven dus hoopvol uitkijken naar de toekomst. Zullen we kanker ooit verslaan? Daar zijn wij van overtuigd. Onze missie is om van kanker een behandelbare en zelfs geneesbare aandoening te maken.

Tot die tijd, blijven wij ons inzetten voor de mensen bij wie kanker een deel van hun leven is. Na de diagnose kanker komt er veel op je af. Het is dan belangrijk om je goed te informeren  en het gevoel van controle over je eigen leven te behouden. Welke keuzes zijn er qua behandelingen? Hoeveel invloed heb je als patiënt zelf op deze keuzes? Wat is het vooruitzicht? Naast de behandeling, heeft de ziekte ook een enorme impact op je sociale leven. Hoe ga je hiermee om? Met de campagne “Kanker. Wat nu?” willen wij via social media hier aandacht voor vragen. Je hebt kanker (gehad). Wat nu?

Onze focus op bloedkanker

Bloedkanker is één van onze focusgebieden, we hebben daarover veel expertise in huis. Bloedkanker bestaat in vele vormen. We kennen inmiddels 140 verschillende types en subtypes, in te delen in verschillende categorieën. Bloedkankers zijn er in acute en chronische vormen. Vaak openbaren ze zich door bloedarmoede, verhoogde gevoeligheid voor infecties en vermoeidheid. Om bloedkanker effectief te kunnen bestrijden, is het van groot belang snel de juiste diagnose te stellen. Gelukkig kunnen we door vooruitgang in het onderzoek veel vormen van bloedkanker sneller herkennen en beter behandelen. Uiteindelijk willen we deze kennis, bijvoorbeeld op het gebied van biomarkers, ook inzetten om kanker nog eerder te onderscheppen en zelfs te voorkomen. Successen zijn daarbij een bron van motivatie, wij blijven samen met onze partners werken aan onze missie: kanker verslaan.

Stamceldonatie als levensredder

De focus van Janssen is duidelijk, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Tot we bloedkanker hebben verslagen zijn veel mensen die hierdoor getroffen worden afhankelijk van een stamceltransplantatie. Het volledige beenmerg, de plek waar veel vormen van bloedkanker zich nestelen of ontstaan, wordt dan vervangen door dat van een gezonde donor. Dit kan alleen als er een goede match is tussen de ontvanger en de donor. Door je te registeren als stamceldonor, kun je zelf iets betekenen voor iemand met bloedkanker. Er zijn in België relatief weinig mannen met Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse, Turkse of gemengde roots (bv. Belgisch-Turks) die zich als donor hebben geregistreerd. Helaas vinden patiënten met niet-Europese roots daarom vaak geen geschikte donor. Daarom lanceert het Belgische Rode Kruis een campagne om geschikte donoren te vinden. Je leest er hier meer over. Ook vind je er informatie over hoe je je kan registreren als donor.  

Wereld bloedkankermaand

Tijdens wereld bloedkankermaand in september gaan we graag het gesprek aan over de uitdagingen rondom bloedkanker. Praat met ons mee via social media:

Twitter | LinkedIn | Facebook

 

[1] https://statbel.fgov.be/nl/themas/bevolking/sterfte-en-levensverwachting...

[2] https://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/non-hodgkin-ly...