Skip to main content

Search

Passie voor Gezondheid Gideon Bevelander

Passie voor Gezondheid: Gideon Bevelander

Gideon Bevelander is op zoek naar verbindingen met andere partijen om innovatie binnen én buiten Janssen aan te jagen. De impact op het leven van patiënten en op de maatschappij zijn belangrijke drijfveren voor zijn enthousiasme als Medical Innovation Science Manager. Naast zijn werk bij Janssen is Gideon al sinds zijn vroege jeugd bezig met jiu-jitsu, al gaat het nu niet meer zo fanatiek als vroeger: hij heeft een mooie balans gevonden tussen prestatie en plezier.

Samenwerking is hard nodig: alleen samen kunnen we wat bereiken

Sleutelstad

Gideon Bevelander begon zijn carrière bij Janssen als Senior Associate Medical Advice & Communications in Leiden. De stad was voor hem bekend terrein, want vóór zijn PhD aan de universiteit van Nijmegen studeerde hij biologie in Leiden. Na het afronden van zijn promotie was Gideon toe aan een andere werkomgeving: “In het fundamenteel onderzoek was er, zeker in de tijd dat ik promoveerde, weinig samenwerking met andere groepen, laat staan bedrijven. Dat is nu anders, er is een actief innovatielandschap ontstaan rond universiteiten. Samenwerken is ook hard nodig: het vergroot de kans op echte impact.”

Verbinden

Zijn carrière bij Janssen begon op het gebied van reumatologie. Later verschoof zijn focus naar gastro-enterologie: eerst als Study Responsible Scientist, later als Medical Science Liaison. “Het leuke aan de projecten rond gastro-enterologie was dat ik écht iets kon bijdragen, op lokaal niveau, omdat ik al ervaring en een netwerk had.” Dat netwerk is Gideon in zijn huidige functie verder aan het uitbreiden.

In zijn rol als Medical Innovation Science Manager opereert Gideon binnen Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen. Zijn werk is voornamelijk gericht op innovatie in de farmaceutische tak, wereldwijd gebundeld binnen Janssen. “De verbinding tussen interne en externe innovatie is voor ons als innovatief bedrijf van essentieel belang. Daarom ondernemen Janssen en Johnson & Johnson veel op dit gebied: mijn werk bij Janssen is er een deel van, maar ook de JNJ Innovation Centers en ons incubatormodel JLABS dragen eraan bij. Daarnaast draagt Janssen bijvoorbeeld bij aan heel veel Europese onderzoeksprojecten. Soms sta ik er zelf versteld van.”

We zitten in heel veel Europese projecten. Soms sta ik er zelf versteld van.

In zijn functie brengt Gideon in kaart wat er gaande is in het Nederlandse onderzoeksveld. Daardoor zit hij met zijn neus boven op de laatste ontwikkelingen en spreekt hij met wetenschappers door het hele land. Enthousiast vertelt hij verder over de visie die het bedrijf op dit gebied heeft. Janssen treedt actief naar buiten en zoekt naar potentiele samenwerkingen met partijen die passen bij de zes focusgebieden van het bedrijf. Dit gebeurt wereldwijd; Gideon focust vooral op Nederland. “Mijn internationale collega’s en ik brengen veel leads binnen. Als bedrijf proberen we daar de echt transformationele kansen uit te filteren.” Echt blij is Gideon als deze activiteiten resulteren in een concrete samenwerking, zoals een partnership of een strategische alliantie.

Iedereen ademt het motto ‘de patiënt eerst’.

Meerwaarde

Een van de dingen die Gideon aantrekkelijk vindt aan Janssen is de betrokkenheid van het bedrijf bij patiënten en de gemeenschap. Hij werkt bij Janssen omdat hij ziet wat het bedrijf doet voor de gemeenschap, voor patiënten en vanwege de innovatieve pijplijn aan medicijnen. “Iedereen ademt het motto ‘de patiënt eerst’: van de mensen op de labvloer bij R&D, tot aan inspirerende leiders zoals Paul Stoffels. Zelfs op dat niveau wordt steeds éérst gesproken over de meerwaarde voor de patiënt.” Bovendien is er bij Janssen genoeg ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Zo kreeg Gideon de ruimte om zijn proefschrift af te ronden. “Janssen geeft veel mogelijkheden, de deuren staan open. Maar je moet zelf je kansen pakken en soms ook een beetje geduld hebben.”

De balans tussen prestatie en plezier is beter geworden.

Alles in balans

Balans is een belangrijk thema in het leven van Gideon: hij staat al vanaf zijn vierde jaar op de tatami. Jiu-jitsu is zijn grote passie. Als student trainde hij zeker vier keer per week. Later is hij ook gediplomeerd jiu-jitsuleraar geworden. “Als leraar ben ik veranderd: ik ben nu veel relaxter. De balans tussen prestatie en plezier is beter geworden.” Die balans komt terug als het gaat om gezond leven: Gideon hecht daar grote waarde aan, maar geeft zijn kinderen ook de vrijheid om zelf te kiezen: “Ik stimuleer mijn kinderen om te sporten en er een gezonde leefstijl op na te houden, maar het allerbelangrijkste vind ik dat ze doen wat ze zelf leuk vinden.”