Skip to main content

Search

Prostaatkanker, overleven en leven

Nov 18, 2015
Tom Heyman
Tom Heyman
CEO Janssen Belgium

Ook deze november duikt er een massa selfies met snorren op onder de hashtag #movember. Je geneest er geen prostaatkanker mee, maar je helpt wel bewustzijn te creëren en vooruitgang te stimuleren.

Ondanks alle kleine en grote stappen is prostaatkanker de wereld nog niet uit. Er zijn meer dan 3 miljoen mannen in Europa met prostaatkanker en er werden in 2012 meer dan 8000 nieuwe gevallen in België geregistreerd.1 Prostaatkanker is in ons land de meest voorkomende kanker bij mannen. Gelukkig is er hoop en zijn er wereldwijd niet minder dan 45 nieuwe behandelingen in ontwikkeling.2 Ook bij onze onderzoekers in oncologie staat prostaatkanker hoog op de agenda. Wij werken samen met anderen aan een toekomst waarin geen enkele man nog aan prostaatkanker overlijdt.

We ontwikkelen momenteel een nieuw middel van de tweede generatie voor de behandeling van prostaatkanker. Het middel heeft het potentieel om de huidige portfolio aan te vullen. Eerder al kreeg ZYTIGA® (abiraterone acetaat) goedkeuring voor de behandeling van patiënten met castratieresistente prostaatkanker. Dit nieuwe geneesmiddel is een resultaat van onze innovatiestrategie en vult een belangrijke medische nood in voor de behandeling van prostaatkanker in een stadium waar er maar weinig opties zijn.

We hopen dat we met onze nieuwe ontwikkelingen een bredere groep van patiënten gaan kunnen helpen. Ook hopen we in de toekomst te kunnen behandelen in vroegere stadia van de ziekte.

Maar prostaatkanker gaat over meer dan overleven. Naast overleven is immers ook de kwaliteit van dat leven belangrijk. In een nieuw rapport “Prostate Cancer: Living, not Just Surviving” werd er onderzoek gedaan bij patiënten, zorgverleners en healthcare professionals naar de fysieke, emotionele en sociale impact van de ziekte. De impact van prostaatkanker op verschillende aspecten van de levenskwaliteit is enorm groot. En healthcare professionals geven aan dat ze te weinig middelen hebben om prostaatkankerpatiënten te ondersteunen bij de moeilijkheden waarmee ze kampen. Er moeten dus niet alleen stappen genomen worden om de ziekte beter en vroeger te behandelen, maar ook om prostaatkankerpatiënten beter bij te staan.

1 Stichting Kankerregister
2 Janssen EU Disease Lens
http://www.diseaselens.com/v2/disease.php?disease=13