Skip to main content

Search

Psoriasis

Psoriasis

Mensen die leven met een immuungemedieerde aandoening hebben daar hun hele leven last van. Deze ziekten laten het lichaam letterlijk tegen zichzelf vechten, wat een leven met pijn en ongemak tot gevolg kan hebben. Hoewel de huidige behandelingen al een groot verschil hebben gemaakt in het leven van veel mensen, blijft er een grote behoefte aan geneesmiddelen die beter, sneller en langer werken. Vanuit ons expertisegebied immunologie  blijven we daarom werken aan innovatieve geneesmiddelen tegen immuungemedieerde  aandoeningen zoals psoriasis, psoriasis artritis, en inflammatoire darmziekten (inflammatory bowel disease: IBD), zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Psoriasis

Psoriasis is een van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld: tussen de 1% en 11.4% van de wereldbevolking heeft er mee te maken.1  Toch weten slechts weinig mensen wat voor aandoening het is. Bij psoriasis is het immuunsysteem overactief. Het natuurlijke afweermechanisme van de patiënt werkt te hard, waardoor het lichaam te snel nieuwe huidcellen aanmaakt. Normaal worden huidcellen ongeveer elke 28 dagen vernieuwd, maar bij mensen met psoriasis gebeurt dit iedere 3 tot 4 dagen.2 Huidcellen stapelen zich op, met schilfers, rode plekken en veel jeuk tot gevolg. 

Leven met psoriasis

De klachten die psoriasis veroorzaakt hebben een negatief effect op het dagelijks leven van de patiënt. Mensen met psoriasis slapen slechter en voelen zich minder vrij om gebruik te maken van openbare faciliteiten en te sporten. Zo voelt een derde van de mensen met psoriasis zich geagiteerd, depressief of heeft concentratieproblemen.3 Psoriasis gaat daarbij relatief vaak samen met andere aandoeningen. Zo hebben mensen die leven met psoriasis vaker last van onder andere de ziekte van Crohn, depressie en metabool syndroom (een stofwisselingsaandoening die gepaard gaat met onder andere hypertensie en diabetes).1 

Door de opvallende symptomen van psoriasis gaat de huidaandoening vaak samen met onbegrip. Zo denken veel mensen dat psoriasis een besmettelijke aandoening is of dat het wordt veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne. Dat klopt natuurlijk niet, maar dit soort opvattingen heeft wel een grote impact op het leven van patiënten. Uit een onderzoek dat in 2018 werd uitgevoerd onder 8338 patiënten uit 31 landen bleek dat 84 procent van de deelnemers met discriminatie en/of vernedering te maken kreeg als gevolg van psoriasis, waarbij velen negatieve effecten meldden van deze discriminatie op werk, intieme relaties, slaap en geestelijke gezondheid.4 

De inzet van Janssen op psoriasis

Het is niet bekend wat de oorzaak van psoriasis is. Psoriasis is een chronische huidaandoening, die helaas nog niet te genezen is. Gelukkig zijn er wel behandelingen die de klachten helpen verminderen. Daarmee zijn we er echter nog niet: de huidige, beschikbare therapieën slaan niet altijd aan en/of hebben teveel bijwerkingen. In de zoektocht naar nieuwe behandelingen heeft Janssen het afgelopen decennium een toonaangevende rol gespeeld. We blijven werken aan een toekomst waarin psoriasis tot het verleden behoort.

Door meer begrip voor psoriasis te creëren, proberen wij het leven van patiënten te veranderen.  Janssen lanceerde reeds meerdere edities van het magazine Apsolutely en ook het online platform apsolutely.be.. Het doel: het bewustzijn rondom psoriasis vergroten. In het Apsolutely magazine vind je tips van artsen en experts, lees je verschillende verhalen van andere mensen met psoriasis en krijg je up-to-date informatie over de aandoening. Het apsolutely.be platform dient als een plek om mensen met psoriasis te helpen controle te nemen over de aandoening en hun leven. Zo kan je lezen over verschillende verbeteringen die je kan aanbrengen aan je zelfzorg routine, leren over verschillende vormen van psoriasis of hoe je je het beste kan voorbereiden op een dokterafspraak.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze activiteit op het gebied van immunologie, zoals bijvoorbeeld reuma, inflammatoire darmziekten (IBD) en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in België en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

©Janssen-Cilag – EM-106687 – approval date: 08-2022 – vu/er Luc Van Oevelen, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse

 

 

Referenties:
1WHO. "Global report on psoriasis." (2016): 1-26.
2 https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6407
3 https://janssenwithme.be/nl-be/apsolutely/be-kind-to-yourself
4Armstrong A, Jarvis S, Boehncke WH, Rajagopalan M, Fernández-Peñas P, Romiti R, Bewley A, Vaid B, Huneault L, Fox T, Sodha M, Warren RB. Patient perceptions of clear/almost clear skin in moderate-to-severe plaque psoriasis: results of the Clear About Psoriasis worldwide survey. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 Dec;32(12):2200-2207. doi: 10.1111/jdv.15065. Epub 2018 Jul 31. PMID: 29730888.
3 https://www.psoriasis-vl.be/behandelingen