Skip to main content

Search

Reumatische aandoeningen

Reumatische aandoeningen

Mensen die leven met een immuungemedieerde ziekte hebben daar hun hele leven last van. Deze ziekten laten het lichaam letterlijk tegen zichzelf vechten, wat een leven met pijn en ander ongemak tot gevolg kan hebben. Hoewel de huidige behandelingen al een groot verschil hebben gemaakt in het leven van veel mensen, blijft er een grote behoefte aan geneesmiddelen die beter, sneller en langer werken. Vanuit ons expertisegebied immunologie blijven we daarom werken aan innovatieve geneesmiddelen tegen immuungemedieerde aandoeningen zoals psoriasis, reuma, en inflammatoire darmziekten (inflammatory bowel diseases: IBD).

Reumatische aandoeningen

Reuma is een verzamelnaam voor een tweehonderdtal acute en chronische aandoeningen1. Door het niet goed functioneren van het immuunsysteem ontstaan bij deze aandoeningen problemen in gewrichten, spieren, pezen en/of botten. Een vorm van reuma is psoriasis artritis (PsA): bij deze vorm van reuma raken de gewrichten van psoriasispatiënten ontstoken, doordat het eigen immuunsysteem deze aanvalt. Het gevolg hiervan is dat mensen met PsA vaak last hebben van pijn, vermoeidheid en zwellingen aan de gewrichten en peesaanhechtingen. Daarnaast gaat de ziekte vaak gepaard met ochtendstijfheid die soms wel 2 à 3 uur kan duren.2 Al deze klachten zorgen ervoor dat de beweeglijkheid en kracht verminderd. Hierdoor worden mensen met PsA vaak beperkt in hun dagelijkse bezigheden.

In België lijdt 1 op de 5 mensen aan reuma en bij 5% leidt dit tot ernstige en chronische gevolgen3. De ziekte komt niet alleen bij volwassenen voor. Kinderreuma komt namelijk bij ongeveer 1 op de 1.000 kinderen voor in België3. Ook PsA komt vrij frequent voor. Ongeveer 80.000 mensen in België hebben deze ziekte. Meestal komt PsA voor bij mensen tussen een leeftijd van 20 en 40 jaar, maar de ziekte kan zich ook op een latere leeftijd ontwikkelen2. Daarbij is het verloop van de ziekte voor iedereen anders. Sommige patiënten ervaren minimale gewrichtsproblemen waar andere patiënten ernstig beperkt worden in hun bewegingen. Momenteel is er geen geneesmiddel beschikbaar dat PsA kan genezen. Daarom zetten we ons bij Janssen in om nieuwe therapieën te ontwikkelen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan het leven van mensen met reumatische aandoeningen zoals PsA.

De strijd tegen reumatische aandoeningen

Mensen met een reumatische aandoening kampen dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid. Het moeilijk, of niet langdurig kunnen bewegen heeft grote invloed op allerlei dagelijkse activiteiten. Bij Janssen zetten we ons daarom al meer dan 20 jaar in voor het ontwikkelen van innovatieve geneesmiddelen tegen verschillende reumatische aandoeningen. We hebben al grote stappen gezet, maar we gaan door om het uiteindelijke doel te bereiken: reumatische aandoeningen niet alleen behandelen, maar helemaal genezen.

De inzet van Janssen op het gebied van reuma gaat verder dan het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. We werken samen met patiëntenorganisaties om reuma beter te leren begrijpen vanuit het perspectief van de patiënt.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze activiteit op het gebied van immunologie, zoals bijvoorbeeld psoriasis en inflammatoire darmziekten (IBD), en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in België en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op TwitterFacebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

 

 

 

EM-35407 – 12-jun-2020