Skip to main content

Search

Victories over cancer

Victories Over Cancer

Ondanks veel vooruitgang in de afgelopen jaren, is de impact van kanker nog steeds enorm. Meer dan 65 duizend Belgen horen elk jaar de woorden “u heeft kanker”[1]. 1 op de 3 mannen en 1 op 4 vrouwen krijgt in het leven de diagnose kanker voor zijn/haar 75e verjaardag, en in 2015 overleden ruim 28 duizend Belgen aan de gevolgen van kanker. Daarmee is het inmiddels de een na belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden[2]. Tijdens Wereldkankerdag op 4 februari wordt hier dan ook terecht aandacht voor gevraagd.

Toch kijken wij hoopvol naar de toekomst. Bij Janssen willen we van kanker een behandelbare en zelfs te genezen aandoening maken. We richten ons hierbij op die vormen van kanker waar we het meeste wetenschappelijke kennis over opgebouwd hebben en waarvoor tot nu toe beperkte behandelingsopties beschikbaar zijn. Tegen veel vormen van bloedkanker, waar meer dan 140 subtypes van zijn, zijn bijvoorbeeld nog geen effectieve behandelingen beschikbaar. Ook prostaatkanker blijft ons voor uitdagingen stellen. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, maar het komt vaak pas aan het licht bij complicaties door uitzaaiingen. Ook de hoge incidentie van blaaskanker en de vooruitzichten voor patiënten met longkanker motiveren ons iedere dag in onze missie: kanker overwinnen.

Want klein of groot, elke overwinning brengt ons een stap dichter bij genezing.

Everyday Victories

Onze missie om kanker effectief te kunnen behandelen, of zelfs te genezen, vergt tijd. Tot het zover is, willen we mensen met kanker ook in hun dagelijks leven ondersteunen. Bij de diagnose kanker komt er namelijk een hoop op je af. Door de vooruitgang van de afgelopen jaren hebben veel mensen met kanker toch nog volop perspectief. Tijdens, maar zeker ook na de behandeling. We willen daarom dagelijkse overwinningen op kanker, klein of groot, mogelijk maken. Dit willen we bereiken door impactvolle initiatieven te ondersteunen en informatie over de ziekte met het grote publiek te delen.

Zo ontwikkelden we samen met de patiëntenvereniging ‘Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen VZW’ de brochure ‘Leven met lymfeklierkanker’ om patiënten en hun familie en/of geliefden te helpen om lymfeklierkanker beter te begrijpen. De brochure vertrekt daarom vanuit het oogpunt van de betrokkenen, en combineert wetenschappelijke informatie met persoonlijke verhalen en ervaringen van lotgenoten. Daarnaast gaan we met patiënten in gesprek, om een beter inzicht te krijgen in hun ziektebeleving. We doen dit middels een ‘Patient experience’ workshop, waarvoor we patiënten en zorgverstrekkers uitnodigen. Samen komen we tot een duidelijk beeld van het ziekteverloop, waardoor we op zoek kunnen gaan naar gerichte verbeteringen in de zorg. Zo helpen wij bij everyday victories over cancer.  

Precise Victories

Onze jarenlange inzet is gelukkig niet zonder resultaat gebleven. In de afgelopen zeven jaar zijn er zes innovatieve behandelingen beschikbaar gekomen voor patiënten. Fantastische resultaten waar we trots op zijn, maar we zijn er nog niet. Om kanker het hoofd te bieden zetten we in op behandelingen op maat. Het gaat ons om het juiste geneesmiddel op het juiste moment bij de juiste patiënt te krijgen. We houden hierbij rekening met variatie in genen, milieu en levensstijl. Afgestemd op individuele patiënten, want hoe preciezer we zijn, hoe vaker we kanker kunnen overwinnen.

Data uit de dagelijkse praktijk zijn van groot belang om te zien hoe effectief onze geneesmiddelen zijn. Door beter inzicht te krijgen in het verloop van verschillende vormen van kanker en het effect van behandelingen hierop, kunnen wij gerichter investeren in de meest effectieve behandeling, afgestemd op elke patiënt. We zijn er daarom bijvoorbeeld trots op om aangesloten te zijn bij het Haematology Outcomes Network in EURope (HONEUR). In dit netwerk delen aangesloten hematologische centra Real World Data, d.w.z. gegevens uit de praktijk, om hematologische maligniteiten zo beter te begrijpen.

Wereldkankerdag

Sinds begin deze eeuw staat 4 februari wereldwijd in het teken van kanker. Rondom wereldkankerdag delen we graag onze Victories Over Cancer via social media en zijn we vooral benieuwd naar die van jou. Praat je mee? Deel je verhaal en gebruik daarbij #VictoriesOverCancer.

Twitter | LinkedIn | Facebook