Skip to main content

Search

Victories Over Cancer: Multiple Myeloma Awareness Month

Victories Over Cancer: Multiple Myeloma Awareness Month

Maart is traditioneel de maand waarin we aandacht vragen voor multipel myeloom, ofwel de ziekte van Kahler. Multipel myeloom is een vorm van kanker die voor het eerst werd beschreven door de Oostenrijke arts Otto Kahler. De ziekte ontstaat als een bepaald type witte bloedcellen, de plasmacellen, door fouten in het DNA ongecontroleerd gaan groeien. Deze kwaadaardige plasmacellen (ook wel myeloom cellen genoemd) nestelen zich in het beenmerg, de plaats waar alle soorten bloedcellen geproduceerd worden. Omdat er veelal meerdere (multipele) haarden in het beenmerg ontstaan, staat de ziekte ook bekend als multipel myeloom.

Door het woekeren van de kwaadaardige plasmacellen raakt het productieproces van bloedcellen verstoord, met een tekort aan gezonde bloedcellen tot gevolg. Dit kan leiden tot bloedarmoede (met vermoeidheid tot gevolg), botafbraak, nierbeschadiging, en het ontstaan van infecties [1]. Omdat de klachten vrij algemeen zijn, worden patiënten vaak laat gediagnosticeerd. In België zijn er jaarlijks ruim 826 nieuwe diagnoses [2]. Deze aandoening, die minder bekend is bij het algemene publiek, heeft een grote impact op patiënten en hun omgeving. Daarom zetten we ons bij Janssen dagelijks in om van de ziekte van Kahler een behandelbare en zelfs te genezen aandoening te maken. Onze jarenlange inzet is gelukkig niet zonder resultaat gebleven. We blijven echter verder werken om ook in de toekomst nieuwe overwinningen, klein of groot, op dit type kanker mogelijk te maken. Onze collega’s Tine Casneuf en William Deraedt lichten daarom toe hoe ze in hun dagelijks werk op zoek gaan naar overwinningen op kanker (Victories over Cancer).

Overwinningen in de vroege onderzoeksfase

Bio-informaticus Tine Casneuf is Scientific Director in het Myeloma Disease Strategy team bij Janssen. Ze onderzoekt de werkingsmechanismen van onze geneesmiddelen in patiënten en preklinische modellen. “Met ons team vertalen we wetenschap uit preklinische studies, bijvoorbeeld uit cellulaire systemen, naar mogelijke nieuwe behandelingen”, zegt Tine. “Ook doen we het omgekeerde: het vertalen van moleculaire data naar mogelijke nieuwe aanknopingspunten voor geneesmiddelen van de toekomst”. Bekijk hier waarom Tine graag bij Janssen bijdraagt aan oplossingen voor Multipel Myeloom:

 

Overwinningen tot bij de patiënten krijgen

Wetenschappelijke ontdekkingen en hun praktische toepassingen moeten echter ook de patiënten bereiken. William Deraedt, Senior Director Clinical Scientist Leader, zet zich met zijn team in om aan te tonen dat onze innovatie daadwerkelijk een plek verdient in het behandeltraject van de patiënt. Dit doen ze tijdens fase 2 en fase 3 van het klinisch onderzoek, de zogenaamde late ontwikkelingsfase. “De laatste 14 jaar werk ik continue aan geneesmiddelen gericht tegen de ziekte van Kahler, ik ben er trots op wat we bijgedragen hebben aan de strijd tegen deze ziekte”, vertelt William. Kijk hier verder naar zijn verhaal:

 

Deel je verhaal

Tijdens de hele maand maart zetten wij de ziekte van Kahler en onze overwinningen via social media in de kijker. Maar we zijn ook benieuwd naar jouw verhaal. Praat je met ons mee? Deel je verhaal en gebruik daarbij #VictoriesOverCancer.

Twitter | LinkedIn | Facebook