Skip to main content

Search

We zijn afhankelijk van innovatie

Mar 31, 2016
Tom Heyman
Tom Heyman
CEO Janssen Belgium

De nood om te innoveren vergt van iedereen een investeringsbereidheid die nog grotere risico’s inhoudt dan voorheen.

De wetenschappelijke vooruitgang van de laatste twee decennia heeft nieuwe behandelingsopties gebracht die daarvoor ondenkbaar waren. Dankzij nieuwe geneesmiddelen leven mensen langer en productiever. De levensverwachting van de Europeaan is vandaag maar liefst 30 jaar langer dan een eeuw geleden.

Deze vooruitgang was mede mogelijk dankzij risicobereidheid, doorgedreven investeringen en de drive van wetenschappers en bedrijven om te innoveren. Hoewel veel eenvoudige ziekten vandaag in kaart zijn gebracht, blijven er nog heel wat zeer complexe, vaak chronische aandoeningen over die veelvoorkomend maar moeilijk te doorgronden zijn.

Ze zijn een grote uitdaging en onze dagelijkse kopzorg. We willen naar een wereld waarin we bijvoorbeeld kanker kunnen voorkomen of tenminste kunnen omvormen tot een chronische of geneesbare aandoening. Of de ziekte van Alzheimer die zo complex is en onbegrepen, willen we kunnen afremmen, voorkomen of beter behandelen. Er zijn enorme onderzoeksinspanningen en investeringen nodig om die nieuwe perspectieven te kunnen bieden aan de groeiende populatie alzheimerpatiënten en hun omgeving. Inspanningen die kunnen leiden tot doorbraken.

De nood om te innoveren vergt van iedereen een investeringsbereidheid die nog grotere risico’s inhoudt dan voorheen. We investeren in transformationele medische innovatie zonder garantie op succes. In geen enkele andere industrie is de complexiteit, de doorlooptijd, de investering en de kans op falen zo groot. Een geneesmiddel op de markt brengen vraagt minstens 10 tot 12 jaar inzet en kost gemiddeld anderhalf miljard euro. We wagen het erop, wetende dat onze inspanningen en investeringen tevergeefs kunnen zijn. We hebben niet de zekerheid dat we de oplossing gaan vinden. We hebben alleen de zekerheid dat als niemand probeert, we het niet gaan vinden.

Samenwerking is daarbij cruciaal. Geen enkele organisatie of bedrijf kan alzheimer of kanker alleen oplossen of de investering en bijhorende risico’s alleen dragen. Krachtenbundeling is meer dan ooit cruciaal met andere bedrijven, onderzoeksinstellingen, spelers in de gezondheidszorg, overheden, patiëntenorganisaties, ... Als we stoppen met investeren en samenwerken, stopt de innovatie, stopt ook de vooruitgang.