Skip to main content

Search

Wereld IBD-dag

 Wereld IBD-dag
Yes

IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease: een verzamelnaam voor chronische ontstekingsziekten van de darm, waarvan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa de meest voorkomende vormen zijn. IBD is een auto-immuun ziekte. Dit betekent dat ons afweersysteem een overdreven sterke reactie ontwikkelt. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan. Bij de ziekte van Crohn kan dit in het volledige spijsverteringsstelsel gebeuren, bij colitis ulcerosa bevindt de ontsteking zich meestal in het slijmvlies, de meest oppervlakkige laag van de dikke darm. In België lijden 30.000 mensen aan één van deze vaak onzichtbare ziekten. Daar komen jaarlijks meer dan 500 nieuwe gevallen van de ziekte van Crohn en zo’n 350 van colitis ulcerosa bij 1.

Leven met IBD

Bij Janssen zetten we ons dagelijks in om het leven voor IBD-patiënten te vereenvoudigen. Dit doen we door te blijven zoeken naar innovatieve therapieën om IBD de baas te worden. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om patiënten te ondersteunen. Want hoewel IBD aan de buitenkant meestal onzichtbaar is, kan IBD een grote impact hebben op het dagelijks leven van patiënten. Mensen met IBD kampen met buikpijn, diarree, gewichtsverlies, koorts of extreme vermoeidheid. Omdat de ziekte meestal ontdekt wordt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar, worden patiënten vaak van jongs af aan met de ziekte geconfronteerd.

De impact op het dagelijks leven is voor iedere patiënt anders. Om mensen toch handvatten te geven om met IBD om te gaan, hebben we samen met de Europese Federatie van Crohn en Colitus Ulcerosa video’s ontwikkeld over ‘Leven met IBD’.

 

 

19 mei: Wereld IBD-dag

Op 19 mei is het Wereld IBD-dag. Samen met patiënten, artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners vragen we op deze dag wereldwijd aandacht voor deze ziekten. Zo willen we deze onzichtbare aandoeningen bespreekbaar maken en iedereen aansporen zich te blijven inzetten voor de 5 miljoen mensen die wereldwijd leven met IBD 2. Dit doen we door tijdens het weekend van 19 mei onze gebouwen in Beerse paars te verlichten, de kleur van Wereld IBD-dag. Klik hier voor het persbericht. Ook in Nederland kleuren we onze gebouwen in Breda en Leiden paars.

Omdat patiënten en hun omgeving toch nog vaak met vragen over inflammatoire darmziekten worstelen, hebben we samen met de Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging vzw en Association Crohn-RCUH asbl een IBD-gids gemaakt. In samenwerking met artsen en verpleegkundigen bundelen we de inzet en ervaring van de patiëntenverenigingen met de jongste wetenschappelijke inzichten. We doen dit vanuit het perspectief van de patiënt en zijn naasten, in toegankelijke taal en met veel aandacht voor de persoonlijke beleving en de concrete vragen die deze ziekten oproepen. De gids ‘Leven met een inflammatoire darmziekte’ kan aangevraagd worden via artsen, verpleegkundigen en patiëntenorganisaties. Bekijk de video waarin Lynn, de voorzitster van de CCV, deze gids voorstelt:

Help jij ons IBD in de schijnwerpers te zetten?

In mei vragen we samen met patiënten, artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners aandacht voor IBD. We zijn vooral ook benieuwd naar jouw verhaal. Praat je met ons mee? Deel je verhaal via social media en gebruik daarbij de hashtag #IBD.

Twitter | LinkedIn | Facebook