Skip to main content

Search

Crohns sygdom (Morbus Crohn)

Immunologi

Immunologi

Hvad er Crohns Sygdom?

Crohns Sygdom forårsager inflammation i mave-tarmsystemet. Inflammationen fremkommer for de fleste patienter i den nedre del af tyndtarmen eller den øvre del af tyktarmen, fordi der mangler en række næringsstoffer i tarmen. Det kan give forskellige symptomer som f.eks. mavesmerter, hyppig diarré, træthed og vægttab. Desværre kan sygdommen også forårsage mere alvorlige komplikationer, såsom bughindebetændelse og tarmslyng, hvis den forværres – og tidlig behandling kan derfor være afgørende for at forhindre komplikationer.

Diagnose
Crohns sygdom kommer i anfald, hvilket betyder, at gode perioder veksler med dårligere perioder. Sygdomstegn ved Crohns sygdom er typisk mavesmerter, diarré, træthed og vægttab. Hvis sygdommen behandles rettidigt, kan inflammationen nedsættes, men hvis ikke kan Crohns sygdom forårsage komplikationer i tarmen i form af f.eks. bughindebetændelse eller tillukning af tarmen, som kan føre til tarmslyng.

Behandling
Der findes ikke nogen helbredende behandling for Crohns sygdom – og derfor betegnes sygdommen som en kronisk lidelse. Symptomerne kan dog dæmpes ved forskellige typer behandling, som afhænger af sygdommens sværhedsgrad, samt hvor betændelsen sidder i mave-tarmsystemet.

Eksempler på behandling er kortikosteroider, immundæmpende behandling og biologiske lægemidler. Disse kan lindre betændelse og symptomer, mens kosttilskud som jern, kalk og D-vitamin kan hjælpe med at forbedre velbefindende og understøtte behandling. I alvorlige tilfælde kan operation være nødvendig.

Det er vigtigt at finde den rette behandling, som kan hjælpe med at forlænge perioder uden opblussen af sygdommen.

Mere information

Vi opfordrer patienter med Crohns Sygdom til at tale med en læge om behandling. Det er sundhedspersonalet, der sammen med patienterne skal finde den passende behandling til den enkelte patient.

Yderligere patient- og pårørendeinformation om Crohns Sygdom kan også findes hos Colitis-Crohn Foreningen samt på Sundhed.dk.