Skip to main content

Search

psoriasisgigt

Immunologi

Immunologi

Hvad er Psoriasisgigt?

Psoriasisgigt er en tilstand, hvor immunforsvaret bliver overaktivt og angriber kroppens sunde væv og celler. Sygdommen forekommer som ledsmerter i ét eller flere led. Det er oftest knæ, ankelled, led i hænder og fødder samt led i den nederste del af ryggen, der bliver ramt. Det kan også forekomme, at knoglehinder, sener og øjne angribes af sygdommen.

Diagnose
Sygdomstegn ved psoriasisgigt er typisk ledsmerter, hvor enkelte led – såsom en finger eller tå – bliver hævede og røde. Svær psoriasisgigt kan føre til smerter i flere led og forårsage funktionsnedsættelse og reducere livskvaliteten. Det er en betydelig belastning for patienterne.

Diagnosen dsoriasisgigt stilles ofte ved at se på en kombination af patientens symptomer, blodprøver, røntgenbilleder og undersøgelser af leddene – og en vigtig faktor i diagnosen er at udelukke andre former for gigt og ledproblemer, der kan have lignende symptomer.

Behandlingd
Typen af behandling ved psoriasisgigt afhænger af sygdommens sværhedsgrad. I milde tilfælde omfatter behandlingen smertestillende og antiinflammatoriske lægemidler, imens der i moderate til svære tilfælde af psoriasisgigt anvendes immunmodulerende eller biologiske lægemidler.

Mere information

Vi opfordrer patienter med Psoriasisgigt til at tale med en læge om behandling. Det er sundhedspersonalet, der sammen med patienterne skal finde den passende behandling til den enkelte patient.

Yderligere patient- og pårørendeinformation om Psoriasisgigt kan også findes hos Psoriasisforeningen og Gigtforeningen samt på Sundhed.dk.