Skip to main content

Search

Esittelyssä Eva Adås

Esittelyssä Eva Adås 
Eva Adås puhuu vilkkaasti ja innostuneesti. Pohjoismaiden kliinisestä toiminnasta vastaavana johtajana hän on avainasemassa Janssenilla. Evalle on äärimmäisen tärkeää, että hänen työnsä liittyy tutkimuksiin, jotka auttavat kehittämään parempia hoitoja ja tehokkaampia tuotteita.

- Olen koko urani ajan halunnut työskennellä yhteisöissä, joissa eteenpäin vievänä voimana on muiden auttaminen ja parantaminen. On todella vaikuttavaa nähdä omin silmin, kuinka paljon apua uudenlaisesta hoidosta voi todella olla sitä tarvitsevalle, Eva kertoo.

Jo lapsena Evalla diagnosoitiin vaikea astma. Hänen tilanteensa muuttui täysin, kun hän sai mahdollisuuden aloittaa uudenlaisen lääkityksen. Tämä on yksi syistä, joiden takia hän myöhemmin päätyi työskentelemään kliinisen tutkimuksen parissa.

- On minun vuoroni antaa takaisin niille, jotka ovat samanlaisessa tilanteessa kuin minä aikoinaan. Valitettavasti elämme nyt muutoksen aikoja sen suhteen, missä päin maailmaa kliiniseen tutkimukseen tehdään investointeja. Jos me Pohjoismaissa haluamme, että alueellamme on käytettävissä uusia innovaatioita ja hoitovaihtoehtoja, myös kliinistä tutkimusta on tehtävä paikallisesti.

Ruotsi oli pitkään kliinisten kokeiden huippumaita, mutta viimeisten 15–20 vuoden aikana kehitys on kääntynyt päinvastaiseksi. Nykyään niin Ruotsissa kuin muissakin Pohjoismaissa tutkimusten määrä on vähentynyt.

- Janssen on yksi yrityksistä, jotka kulkevat vastavirtaan ja jatkavat investointeja kliiniseen tutkimukseen Pohjoismaissa, joissa on ainutlaatuiset terveysrekisterit ja kehittynyt infrastruktuuri, mistä on erityistä hyötyä tutkimuksen kannalta.

Tietenkin asiaan liittyy myös monia haasteita. Eva Adåsilla on aiempaa kokemusta Ruotsin terveydenhuollosta. Kokemuksensa perusteella hän tietää, miten vaikeaa on järjestää aikaa eri osapuolten tapaamisille.

- Näemme selvästi, että niin potilaat kuin hoitohenkilöstö varsinkin Ruotsissa ovat kiinnostuneita osallistumaan kliinisiin tutkimuksiin. Resurssipulan takia monet kuitenkin kieltäytyvät osallistumisesta. Yrityksenä meidän velvollisuutenamme on löytää uusia tapoja auttaa ja kannustaa päättäjiä luomaan oikeat olosuhteet sille, että voimme edelleen tehdä investointeja kyseisessä maassa.
Uusien lääkitysten lisäksi myös potilasturvallisuus on lähellä Evan sydäntä.
- Minulle on itsestään selvää, että potilaan täytyy kokea olonsa turvalliseksi tutkimuksen kaikissa vaiheissa. Olen kiitollinen kaikista säännöistä ja prosesseista, joita meidän on noudatettava – ja siitä, että saan työskennellä yritykselle, jonka kaikessa toiminnassa potilaat ovat aina etusijalla. Tämän ansiosta voin rauhallisin mielin hoitaa tehtävääni ja viedä kliinistä tutkimusta eteenpäin.