Skip to main content

Search

Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä

ETURAUHASSYÖPÄ

”Oletko terveydenhuollon ammattilainen? Tutustu Janssen Medical Cloudiin.

Mikä on eturauhassyöpä?

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syövän muoto länsimaissa. Pohjoismaissa tauti on noin 230 000 miehellä1, ja merkittävin yksittäinen riskitekijä on ikä. Useimmat miehet ovat sairastuessaan noin 70-vuotiaita, ja eturauhassyöpä on erittäin harvinainen alle 40-vuotiailla.2

Diagnoosi
Eturauhassyövässä eturauhaseen muodostuu pahanlaatuinen kasvain. Se kasvaa aluksi vain eturauhasen sisällä, useimmiten etäällä virtsaputkesta. Siksi voi kestää useita vuosia, ennen kuin kasvain on niin lähellä virtsaputkea, että se aiheuttaa ongelmia.

Joskus eturauhassyöpä aiheuttaa oireita vasta levittyään eturauhasen ulkopuolelle. Tällöin oireina on usein selkä- tai lonkkakipu, joka johtuu kasvaimen leviämisestä luustoon.

Diagnoosi tehdään tavallisesti kohonneiden PSA-veriarvojen (prostataspesifinen antigeeni) selvityksen myötä. Kohonneet PSA-arvot eivät kuitenkaan välttämättä tarkoita, että potilaalla olisi eturauhassyöpä.

 
Elämää eturauhassyövän kanssa
 
 

iCope.fi on eturauhassyöpäpotilaille tarkoitettu sähköinen alusta. Alustalla on tarjolla tietoa taudista, neuvoja ja vinkkejä liikuntaan ja ruokavalioon sekä potilaiden kertomuksia. Voit myös testata, miten sairaus vaikuttaa sinuun ja ihmissuhteisiisi.

 

Sairauden hoito

Jos kasvain havaitaan varhaisessa vaiheessa, potilaalla on hyvät mahdollisuudet parantua kokonaan. Kasvain voidaan usein poistaa leikkaamalla tai sädehoidon avulla. Jos tämä ei ole mahdollista tai kasvain uusiutuu, taudin etenemistä voidaan hidastaa hormonihoidolla, sädehoidolla ja solunsalpaajilla.