Skip to main content

Search

Krooninen lymfaattinen leukemia

”Oletko terveydenhuollon ammattilainen? Tutustu Janssen Medical Cloudiin.

Mikä on krooninen lymfaattinen leukemia?

Krooninen lymfaattinen leukemia (B-KLL) on hitaasti etenevä verisyöpäsairaus. Se kuuluu lymfoomatautien luokkaan (WHO-luokitus 2016), ja se on länsimaissa yleisin aikuisilla. Pohjoismaissa tauti on noin 12 000 potilaalla.1

B-KLL on syövän muoto, jossa kasvainsolut (epäkypsät lymfosyytit) kerääntyvät imusolmukkeisiin ja vereen. Se on lähtöisin B-soluista, jotka ovat yksi valkosolutyypeistä. B-solut ovat osa immuunijärjestelmää, ja niillä on ratkaiseva tehtävä kehon infektioiden torjunnassa. B-KLL voi muodostua, jos B-solut alkavat jakautua poikkeuksellisen nopeasti.

Diagnoosi
B-KLL havaitaan usein ennen selkeitä oireita, esimerkiksi terveystarkastuksen yhteydessä. Taudin merkkejä voivat olla väsymys, painon aleneminen, infektiot ja imusolmukkeiden laajeneminen. Diagnosointia varten potilaalle tehdään kliinisiä tutkimuksia ja häneltä otetaan erilaisia kudosnäytteitä sekä verikoe ja luuydinnäyte.

 
Eläminen kroonisen lymfaattisen leukemian (B-KLL) kanssa
 
 
Hoito

B-KLL:n hoitoa varten potilaalle tehdään kliininen arviointi, jonka lähtökohtana on hänen yksilöllinen tilanteensa. Arvioinnissa selvitetään potilaan B-KLL:n tyyppi ja taudin etenemisvaihe sekä hyödyt, jotka hoidolla voidaan kyseisen potilaan kohdalla saavuttaa.

Tyypillisesti hoitona on solunsalpaajahoito (kemoterapia), johon yhdistetään vasta-ainelääkitys (immuunihoito) niin kutsutuilla monoklonaalisilla vasta-aineilla. Ne hakeutuvat syöpäsolujen luo ja kiinnittyvät niihin niin, että syöpäsolut hajoavat ja kuolevat. Nykyään on olemassa myös useita hoitoja, jotka estävät tietyn proteiinin toiminnan syöpäsoluissa. Näin solut eivät voi enää toimia syöpäsoluina, koska ne eivät jakaudu riittävän nopeasti tai eivät keräänny imusolmukkeisiin.

Säännöllinen hoito ei ole välttämätön potilailla, joilla tauti on oireeton tai varhaisessa vaiheessa.

Lisää tietoa: