Skip to main content

Search

Multippeli myelooma

”Oletko terveydenhuollon ammattilainen? Tutustu Janssen Medical Cloudiin.

Mikä on myelooma?

Myeloomaksi kutsuttu syöpä syntyy luuytimessä, missä veri muodostuu. Myelooman aiheuttajaa ei tunneta. Sairaus on yleisempi miehillä kuin naisilla, ja sen riski kasvaa iän myötä. Pohjoismaissa on nykyään noin 9 000 myeloomapotilasta.1

Myelooma liittyy tiettyyn valkosolutyyppiin, niin kutsuttuihin plasmasoluihin. Plasmasolut ovat osa immuunijärjestelmää, jonka normaalina tehtävänä on muodostaa vasta-aineita. Myeloomassa plasmasolut muuttuvat pahanlaatuisiksi ja lisääntyvät luuytimessä.

Diagnoosi
Sairaus kehittyy usein pitkän ajan kuluessa, ja monessa tapauksessa se havaitaan, kun potilas tulee tutkimuksiin muusta syystä, kuten väsymyksen, verenvuototaipumuksen tai kasvaneen infektioriskin vuoksi. Myöhemmässä vaiheessa potilaalla on usein luukipuja.

Diagnosointia varten potilaalta otetaan usein verikoe, luuydinnäyte ja virtsanäyte, ja hänet röntgenkuvataan luuston tutkimusta varten. Myelooma on krooninen sairaus, mutta useimmiten hoito tehoaa ja potilas voi elää hyvää elämää.

 
Eläminen myelooman kanssa
 
 
Hoito

Myeloomapotilaiden ennuste on parantunut kuluneen vuosikymmenen aikana olennaisesti uusien hoitomenetelmien ansiosta. Esimerkkejä hoitomenetelmistä ovat luuydinsiirto sekä erilaiset kemoterapian ja immuunihoidon yhdistelmät.