Skip to main content

Search

Psoriaasi

Mikä on psoriaasi?

Maailman terveysjärjestön (WHO) määritelmän mukaan psoriaasi on vaikea tarttumaton krooninen sairaus. Kyseessä on perinnöllinen sairaus, mutta sen puhkeaminen edellyttää usein laukaisevaa tekijää.

Yleisin psoriaasityyppi on niin kutsuttu läiskäpsoriaasi, jossa iholle tulevat punaiset koholla olevat läiskät aiheuttavat kipua ja kutinaa. Läiskät johtuvat liian nopeasta ihosolujen kasvusta ja ihon tulehtumisesta.

Eläminen psoriaasin kanssa

Psoriaasi ilmenee usein pahenemisvaiheittain, mikä tarkoittaa, että oireet ovat toisinaan lieviä tai niitä ei ole lainkaan, ja välillä oireet pahenevat ja ihottumat ovat laajoja. Psoriaasipotilaiden elämänlaatu on usein huonompi kuin terveillä, sillä psoriaasi vaikuttaa päivittäiseen elämään ja yleiseen terveydentilaan.

 

 

 
Sari kertoo elämästään psoriaasin kanssa

Sarilla oli ollut psoriasis jo kauan, kun hän vihdoin sai diagnoosin. Hänen rakas harrastuksensa taide auttaa arjessa.

 

 

Sari Kauppila, Ilmajoki, Suomi

Elämä psoriaasin kanssa pahimmillaan?

Harrastukset

Mitä muuttaisit psoriaasin hoidossa kokemustesi perusteella?

Mikä on parasta suomalaisessa psoriaasin hoidossa?

 
Hoito

Psoriaasin katsotaan olevan alihoidettu sairaus. Psoriaasin syytä ei ole tieteellisesti osoitettu, mutta geneettiset komponentit vaikuttavat sen puhkeamiseen merkittävästi muiden tekijöiden, kuten ympäristötekijöiden, ohella. Sairaus edellyttää säännöllistä hoitoa. Sopiva hoito riippuu sairauden vaikeusasteesta ja koostuu ulkoisesta hoidosta (emulsiot ja voiteet), valohoidosta ja sisäisestä hoidosta (tabletit, injektiot ja infuusiot).

 
 
 
 
 

Lisätietoa immunologiaprojekteistamme