Skip to main content

Search

psykopodiaa

Masennukseen on lääkehoitoa, mutta voiko suruun määrätä masennuslääkettä? 

Kun ihminen menettää esimerkiksi lähiomaisen, on sureminen luonnollinen reaktio. On kuitenkin tapauksia, joissa lääkäri on määrännyt surevalle ihmisille masennuslääkettä. Voiko lääkkeellä siis hoitaa surua?

Psykopodiaa-podcastissa vieraillut Janssenin lääketieteellinen asiantuntija, farmakologi Saara Rannanpää sanoo, että lääkärin on diagnosoitava potilas masentuneeksi, jotta masennuslääkettä voidaan antaa. 

- Lääkärin tehtävä on erottaa surureaktio depressiosta eli masennuksesta. Se ei riitä, että potilas itse sanoo, että olen masentunut tai että olen surullinen, Rannanpää sanoo. 

Masennusdiagnoosin voi Suomessa tehdä vain psykiatri, työterveys- tai yleislääkäri. Tyypillisesti diagnoosi tehdään haastattelemalla potilasta. Jos depression kriteerit täyttyvät eikä kyse ole pelkästä surureaktiosta, voi masennuslääkkeisiin tai muihin masennuksen hoidon tukitoimiin Rannanpään mukaan turvautua. 

Moni potilas ei itse huomaa masennuslääkkeiden vaikutusta

Rannanpään mukaan kestää muutamasta viikosta kuuteen viikkoon, ennen kuin suun kautta otettavat masennuslääkkeet alkavat vaikuttaa. 

- Vaikutukset alkavat pikkuhiljaa ja moni potilas ei edes itse huomaa niiden vaikutuksia, kun taas hoitava lääkäri tai läheiset alkavat huomata, Rannanpää sanoo. 

Masennuslääkkeen vaikutus alkaa vähitellen näkyä mielialan nousuna ja aloite- ja toimintakyvyn paranemisena sekä unen rakenteen normalisoitumisena. 

- On tosi tärkeä muistaa, että lääkkeet eivät tee ihmeitä yksin. Samaan aikaan, kun alkaa tulla toimintakykyä lisää, niin sitä pitäisi tukea, että myös tekee asioita enemmän, Rannanpää muistuttaa.

Lääkehoito on tärkeää erityisesti keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa

Lievään masennukseen voi sopia hoitomuodoksi yksistään psykoterapia, mutta keskivaikeaan masennukseen pidetään tehokkaimpana hoitomuotona psykoterapian ja masennuslääkkeiden yhdistelmää. Kuitenkin vaikean masennuksen kohdalla lääkehoito yksistään on hyvä alku, jotta potilas olisi kykeneväinen myöhemmin aloittamaan myös psykoterapian. Rannanpää pitääkin vaikean masennuksen kohdalla lääkehoitoa ehdottoman tärkeänä asiana.

- Tutkimusten mukaanhan vain noin puolet perusterveydenhuollosta masennuslääkereseptin saaneista potilaista hakee ylipäätään lääkkeen apteekista. Se on mielestäni vähän huolestuttavaa, koska sehän on ihan selvä asia, että masennuslääkkeistä on hyötyä masennuksesta toipumisessa.

Haittavaikutukset ovat yleensä ohimeneviä

Psykopodiaa-podcastissa keskustellaan myös masennuslääkkeisiin liittyvistä stigmoista, mikä tulee osittain lääkkeisiin liittyvien haittavaikutuksien myötä. Esimerkiksi serotoniinin yleisiin haittavaikutuksiin voi Rannanpään mukaan kuulua aluksi pahoinvointia sekä myöhemmin muutoksia libidossa. Haittavaikutuksista puhuttaessa Rannanpää kuitenkin toteaa, että nämä lääkkeiden sivuvaikutukset ovat usein ohimeneviä ja että lääkärin kanssa kannattaa keskustella esimerkiksi annostuksen tai peräti lääkevalmisteen vaihtamisesta. Pelko haittavaikutuksia kohtaan on ymmärrettävää, mutta myös hyödyt on hyvä muistaa.

- Usein vertaan masennuksen kohdalla niin, että jos potilaalla on diabetes, jolloin haima ei tuota insuliinia ja on aivan elintärkeää pistää insuliinia päivittäin, että syöty ruoka saadaan kulutettua elimistön tarpeisiin. Samalla tavalla masennuksessa on kyse siitä, että siellä on liian vähän välittäjäaineita, niin mielestäni voisi ajatella niin, että miksi me emme käyttäisi sellaista lääkehoidon tukea, joka on keksitty. Ja yli kolmekymmentä vuotta on esimerkiksi näitä uusimpia masennuslääkkeitä tutkittu ja todettu varsin turvallisiksi. Miksi sellaista tukea ei ottaisi sitten vastaan?

Psykopodiaa on psykologi, työterveyspsykologi sekä työ- ja organisaatiopsykologian alan erikoispsykologi Nina Lyytisen juontama podcast, jossa hän keskustelee vaihtuvien vieraiden kanssa ajankohtaisista ilmiöistä psykologian näkökulmasta. 

Etkö näe podcastin soitinta (player)? Hyväksy kolmannen osapuolen evästeet selaimessasi tai kuuntele podcastia täällä.