Skip to main content

Search

Dr. Paul Janssen és egy nagy álom megvalósulása

Dr. Paul Janssen és egy nagy álom megvalósulása

Dr. Paul Adriaan Jan Janssen 1925. szeptember 12-én született Dr. Constant Janssen és felesége, Margaretha Fleerackers első gyermekeként. Három húga született: Josée (1928-ban), Godelieve (1930-ban) és Kristin (1932-ben) - a legfiatalabb lány 1937-ben meghalt tuberkulózisban, ami mélyen érintette Dr. Pault. Ez a veszteség késztette később arra, hogy az orvostudomány felé forduljon.

Dr. Paul 1943-ban végezte el a St.-Jozef College-ot, majd a háború alatt beiratkozott a Faculté Notre Dame de la Paix-re. A fiatal orvostanhallgató ekkor kezdett érdeklődni igazán a kémia, de leginkább a gyógyszerfejlesztés iránt. Dr. Pault nagyon foglalkoztatta a kérdés, hogy van-e kapcsolat egy hatóanyag kémiai struktúrája és farmakológiai hatásmechanizmusa között.

1953-ban Dr. Paul Janssen megalapította saját kutató laboratóriumát Turnhout-ban. 1957-ben a gyógyszergyár átköltözött Beerse-be, ahol 36 hektárnyi, használaton kívüli területhez jutottak. Jelenleg a belga Janssen vállalat több mint 100 hektár területen helyezkedik el.

Dr. Paul jó érzékkel választotta ki kollégáit, akiknek a lehető legnagyobb mozgásteret biztosította és akiket folyamatosan ösztönzött, motivált, bátorított. A kitartó munka eredménye hamar megmutatkozott. Az 1958-ban szintetizált, pszichiátriában használt  antipszichotikum átütő sikert ért el, lehetővé tette a betegek otthoni kezelését. Ez a gyógyszer mai napig szerepel a WHO alapvető készítmények listáján hét másik, szintén Janssen által fejlesztetett gyógyszerrel együtt. Dr. Janssen összesen több mint 80 gyógyszert fejlesztett ki és 100 000-nél több vegyületet szintetizált saját laboratóriumában.

 

 

Dr. Paul nem csak a pszichiátria területén ért el sikereket: érzéstelenítő szerek fejlesztésén és a fejlődő országokban még mindig halálos kimenettel járó hasmenés kezelésén is sokat dolgozott. Megszállottan kutatta a HIV/AIDS kezelését szolgáló vegyületeket, de egyik nagy álmát - megtalálni a multirezisztens tuberkulózis kezelését támogató gyógyszert - halála miatt nem tudta megvalósítani. Ezt a kutatást végül a Janssen kutatócsoportja fejezte be: az általuk kifejlesztett gyógyszert az Egyesült Államokban 2012-ben törzskönyvezték.

Az amerikai szövetség

Az 1950-es évek végén az amerikai Johnson & Johnson (J&J) vállalat ígéretes jövő előtt álló gyógyszercégeket keresett: 1959-ben felvásárolták a McNeil Laboratóriumok és a Cilag Chemie vállalatokat, majd több hónapos egyeztetést követően 1961-ben a Janssen összeolvadt a Johnson & Johnsonnal. Dr. Paul garanciát kapott arra, hogy vállalata a fúzió után is megőrizheti önállóságát és függetlenségét a nemzetközi csoporton belül.

Terjeszkedés

A világméretű terjeszkedésnek köszönhetően az alkalmazottak száma is rohamos növekedésnek indult.

1992 végére a Janssennek nem kevesebb, mint 34 külföldi leányvállalata és több mint 11 000 alkalmazottja lett világszerte. A fejlődés mérföldkövei: az angliai (1971), olaszországi (1975), mexikói (1978), japán (1978), kanadai (1982), spanyol (1984), és kínai (1985) leányvállalatok cégbejegyzései. A magyarországi cégbejegyz 1992-ben volt.

Jelenleg a Janssen több mint 150 országban van jelen, több mint 40 000 alkalmazott dolgozik 30 gyártóegységben, 30 kutató központban és a képviseleteken.

 

Megteremtett érték

Dr. Paul Janssen 2003 novemberében hunyt el. Élete során számos díjat kapott, köztük öt tiszteletbeli professzori és 22 tiszteletbeli doktori kitüntetést. Több mint 850 tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője, és több mint 30 tudományos intézmény és szervezet tiszteletbeli tagja volt.

Dr. Pault 1990-ben Belgiumban főnemesi rangra emelték és bárói címet adományoztak neki – ez az elismerés nemcsak az ő személyének szólt, hanem azoknak az embereknek is, akik legjobb tudásukkal és odaadó munkájukkal segítették őt az évek során és hozzájárultak ahhoz, hogy a Janssen mindössze néhány évtized alatt megszerzett jó híre elterjedjen a világban.

Dr. Paul Janssenről:

1957-ben feleségül vette Dora Artsont, akivel egy Párizsból Antwerpenbe tartó vonaton ismerkedett meg. A Janssen családban öt gyermek született: három leány és két fiú, akik nyolc unokával ajándékozták meg a nagyszülőket.

Dr.  Paul kedvenc festője: Goya, kedvenc zeneszerzője: Claude Debussy, kedvenc írója: Graham Greene, kedvenc sportja: futball, csodálója volt Eddy Merckxnek (a híres belga kerékpárosnak).

Dr. Janssen alapelve: Csináld jól és ne nézz vissza!

Dr. Paul Janssen életét és karrierjét az alábbi videó foglalja össze.

A 2015-ben a The Pharmacologist által közzétett cikk kiváló összefoglaló Dr. Paul életéről, küldetéséről.