Skip to main content

Search

Miért szükséges a nyilvánosság elé tárni a gyógyszergyáraktól származó juttatásokat? – Átlátható szakmai együttműködésünk az egészségügyi szakemberekkel illetve szervezetekkel és a Transzparencia Kódex –

Miért szükséges a nyilvánosság elé tárni a gyógyszergyáraktól származó juttatásokat?Átlátható szakmai együttműködésünk az egészségügyi szakemberekkel/szervezetekkel és a Transzparencia Kódex

A Janssen régóta és folyamatosan fejleszt és gyárt innovatív és akár életmentő gyógyszereket a rászoruló betegek számára. Az eredeti hatóanyagok fejlesztése kutatásainkon és az orvosokkal, a kutatókkal, a kórházakkal, az egészségügyi szakemberekkel valamint szervezetekkel ápolt együttműködésünkön alapul. A velük kialakított kapcsolat eddig is jelentős eredményeket hozott a betegek számára.

2013. júniusában az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége (EFPIA) hivatalosan is elfogadta a „Transzparencia Kódex az Egészségügyi Szakembereknek és Szervezeteknek Nyújtott Gyógyszergyártói Juttatások Közzétételére” című dokumentumot, mely a gyógyszeripar és az egészségügyi szakemberek együttműködését teszi átláthatóvá.

A Kódex-szel összhangban 2016. júniusában a Janssen a többi innovatív, EFPIA- tag gyógyszergyártóval együtt közzétette az egészségügyi szakembernek vagy szolgáltatónak 2015-ben nyújtott juttatásokat, mint például az egészségügyi szakemberek oktatási célú anyagi támogatása, a vállalatnak nyújtott szolgáltatások díjai vagy az egészségügyi szervezetek rendelkezésére bocsájtott képzési támogatások. A továbbiakban évente közzétételre fognak kerülni az előző naptári évben adott juttatások.

A Janssennél arra bíztattuk az egészségügyi szakembereket, akikkel együttműködtünk, hogy vállalják egyéni adataik közzétételét, és nagy örömünkre szolgált, hogy jelentős többségük ezt vállalta is. Célunk, hogy ezentúl is még több egészségügyi szakember csatlakozzon hozzánk azon az úton, melynek célja a gyógyszeripari együttműködések átláthatóbbá tétele.

Hiszünk abban, hogy a nyílt kommunikáció is alátámasztja, hogy együttműködéseink a tájékozott orvosi döntéshozatal és a gyógyszerek megfelelő felhasználásának elősegítése révén a betegek javát szolgálják.

A Janssen teljes mértékben támogatja a juttatások közzétételét. A Transzparencia Kódex egy fontos mérföldkő azon az úton, mely nagyobb transzparenciához vezet a gyógyszeripar és az egészségügyben dolgozók közötti együttműködésekben. Az ipar és az egészségügyi dolgozók kapcsolata alapvető fontosságú a betegségek jobb megértéséhez, az új gyógyszerek fejlesztéséhez és a betegek eredményesebb kezeléséhez.