Skip to main content

Search

Blood Cancer Awareness Month 2020

September is Blood Cancer Awareness Month

Kanker is een complexe aandoening die ons voor grote uitdagingen stelt. Als ziektegroep is het de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.1 Tegelijkertijd gaan de ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek, preventie en behandeling van kanker snel. We blijven daarom hoopvol vooruitkijken naar de toekomst: onze missie is om van kanker een behandelbare en zelfs geneesbare aandoening te maken.

Janssen richt zich op kankertypes waar we voor patiënten het grootste verschil kunnen maken. Bloedkanker is één van de onderzoeksgebieden waarop wij focussen: hierdoor we hebben veel expertise in huis over deze groep ziekten. Bloedkanker bestaat in vele vormen: we kennen inmiddels ongeveer 140 soorten.

Bloedcellen worden gevormd door het beenmerg en een deel van het lymfestelsel. Het beenmerg bevat cellen die bekend staan als bloedstamcellen. Wanneer deze cellen delen en rijpen, specialiseren zij zich in de verschillende typen cellen die samen in het bloed voorkomen. Sommige celtypen rijpen in het lymfestelsel. Wanneer er in het beenmerg of in bepaalde delen van het lymfestelsel kanker ontstaat, spreken we daarom van bloedkanker. 

Bloedkanker openbaart zich vaak door bloedarmoede, verhoogde gevoeligheid voor infecties en vermoeidheid. Een snelle en correcte diagnose is essentieel om bloedkanker te bestrijden. Gelukkig kunnen we door vooruitgang in het onderzoek veel vormen van bloedkanker sneller herkennen en beter behandelen. Leven met bloedkanker is niet gemakkelijk, maar met de juiste hulp van behandelaars en mantelzorgers is er vaak nog veel mogelijk.

Kleine overwinningen

De diagnose bloedkanker komt vaak als een schok. Dit was ook het geval bij Hélène, de moeder van collega Karla de Rooij, toen ze de diagnose multipel myeloom (een vorm van bloedkanker) kreeg. Hélène kon het nieuws in eerste instantie maar moeilijk accepteren. Ook voor Karla veranderde er veel: ze werd ineens mantelzorgster. Allerlei dagelijkse activiteiten zijn voor haar moeder sinds de diagnose ineens niet meer vanzelfsprekend, maar met hulp van mantelzorgers is er toch nog heel wat mogelijk. Iedere keer dat het toch lukt om iets te doen, voelt dat als een kleine overwinning. In deze blogpost vertellen Karla en haar moeder hoe ze met hulp van familie, buren en vrienden iedere dag opnieuw kleine overwinningen proberen te behalen.

 

September is bloedkankermaand: daarom gaan we graag het gesprek aan over de uitdagingen rondom bloedkanker en het doneren van stamcellen. Praat met ons mee via social media: