Skip to main content

Search

Title

Dr. Paul Janssen Award

De Dr. Paul Janssen Award
for Biomedical Research 2019
Award Celebration Benelux

F.-Ulrich Hartl, directeur van het Max Planck Institute of Biochemistry, en Arthur Horwich van Yale School of Medicine en Howard Hughes Medical Institute werden door Johnson & Johnson uitgeroepen tot winnaars van de 2019 Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek.

Hartl en Horwich werden geselecteerd door een onafhankelijk comité van wereldvermaarde wetenschappers en wonnen voor hun baanbrekend inzicht in door chaperonne gemedieerde vouwing van eiwitten. Ze sluiten zich aan bij 16 wetenschappers die de Dr. Paul Janssen Award sinds 2004 hebben ontvangen, waaronder drie die de Nobelprijs hebben gewonnen.

Arthur Horwich, M.D.

Arthur Horwich, M.D.

Sterling Professor of Genetics and Professor of Pediatrics, Yale School of Medicine and Investigator, Howard Hughes Medical Institute

Franz-Ulrich Hartl M.D.

Franz-Ulrich Hartl, M.D.

Director, Max Planck Institute of Biochemistry

Eiwitten zijn de moleculen in cellen die bijna elk biologisch proces aansturen. Door hun samenwerking ontdekten Hartl en Horwich dat eiwitten in hun juiste vorm worden gevouwen met behulp van andere gespecialiseerde eiwitten die moleculaire chaperonnes worden genoemd. Via dit proces bereiken de eiwitten hun functionele vorm waardoor ze hun biologische functie kunnen vervullen.

Deze inzichten hebben verstrekkende gevolgen voor biologie en geneeskunde en zijn veelbelovend voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische strategieën voor de behandeling van ziektes zoals Parkinson, Alzheimer en kanker, waar defecten in de eiwitvouwing een rol spelen.

Over de Dr. Paul Janssen Award

Programma Award Celebration

16:00 u

De jaarlijkse Dr. Paul Janssen Award Celebration erkent excellente onderzoekers voor hun revolutionaire bijdrage aan de wetenschap. De awardshow toont het werk van de winnaars en wordt live uitgezonden vanuit België op YouTube om 17:00 u. Meer details zijn binnenkort beschikbaar op deze pagina. Een tipje van de sluier: ook Sabine De Vos, Michiel Borstlap en Edsilia Rombley staan op het podium.

Sabine De Vos

Sabine De Vos

Presentatie

Michiel Borstlap

Michiel Borstlap

Muziek

Edsilia Rombley

Edsilia Rombley

Muziek

16:00 Welkomstreceptie voor genodigden
17:00 Start Award Celebration en Diner voor genodigden en live uitzending op YouTube