Skip to main content

Search

Vastbesloten tegen ebola

Vastbesloten tegen ebola

In maart 2014 brak in West-Afrika een grote ebola-epidemie uit. Sindsdien liepen in Guinee, Liberia en Sierra Leone ruim 28.000 mensen de ziekte op. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn meer dan 11.000 mensen tijdens deze epidemie overleden. Zonder goedgekeurde behandeling of vaccin is het wachten op de volgende ebola-uitbraak.

Janssen doet haar uiterste best om zo snel mogelijk een werkend vaccin te ontwikkelen, zodat mensen op lange termijn beschermd zijn tegen de ziekte en zo toekomstige uitbraken worden voorkomen.

Het ebolavirus behoort tot de familie van filovirussen, net als het Marburgvirus. Het virus veroorzaakt een hevige koorts met onderhuidse of inwendige bloedingen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterft tussen 50% en 90% van de ebolapatiënten.

Snel naar een werkend vaccin

Om zo snel mogelijk een werkend vaccin op de markt te brengen, versnelde en breidde Janssen eind 2014 de productie van het vaccinprogramma uit. In samenwerking met het Amerikaanse National Institute of Health en het Deense bedrijf Bavarian Nordic is versneld een vaccin ontwikkeld en zijn preklinische experimenten uitgevoerd. In januari 2015 is Janssen gestart met fase 1 klinische trials bij mensen waarbij de veiligheid van het vaccin wordt getest. In oktober 2015, een jaar na aankondiging van het versnelde programma, werden de eerste fase 2 klinische trials aangekondigd. In fase 2 wordt de werkzaamheid van een geneesmiddel onderzocht. Vrijwilligers uit de door ebola geraakte gebieden in Sierra Leone hebben inmiddels de eerste vaccinaties gekregen.

Janssen werkt in een consortium samen met onderzoekspartners en ontwikkelingsorganisaties om de ontwikkeling van een ebolavaccin te realiseren. Het Europese Innovative Medicines Initiative maakt deel uit van dit consortium.