Skip to main content

Search

Vaccins, een krachtig middel in de gezondheidszorg?

Vaccins, een krachtig middel in de gezondheidszorg?

Vaccins hebben de afgelopen decennia talloze levens gered en daarmee de volksgezondheid ingrijpend veranderd. De pokken zijn inmiddels uitgeroeid en nu zijn polio, de mazelen en hepatitis B aan de beurt. Nieuwe vaccins ontwikkelen is echter een grote uitdaging.

Vaccins zijn bestemd voor gezonde mensen, in tegenstelling tot geneesmiddelen die zieke mensen behandelen. In de visie van Janssen op gezondheid is preventie een belangrijke pijler. Daarom richt Janssen zich op de ontwikkeling van vaccins om infectieziekten bij gezonde mensen te voorkomen. Janssen werkt aan de preventie en behandeling van infectieziekten zoals griep en RSV, hepatitis, hiv en tuberculose, maar ook van knokkelkoorts, polio, malaria en ebola.

Janssen Vaccines R&D

Janssen Vaccines R&D in Leiden is het expertisecentrum waar veel onderzoek wordt gedaan naar vaccins tegen infectieziekten. Janssen bouwt hier voort op de uitgebreide kennis en technologie van Crucell. Dit van oorsprong Nederlandse bedrijf is in 2011 onderdeel is geworden van Janssen.

Ebola bestrijden

De recente ebolacrisis in West-Afrika heeft organisaties ertoe aangezet om versneld een ebolavacin te ontwikkelen. Ook Janssen heeft direct het lopende vaccinprogramma voor ebola versneld en fors uitgebreid om een oplossing voor deze ziekte te ontwikkelen. En met succes,in oktober 2015 hebben de vrijwilligers in Sierra Leone de eerste vaccins toegediend gekregen. Meer over ebola vindt u hier