Skip to main content

Search

Ziektepreventie

Ziektepreventie

“Met het oog op de toekomst is ons doel de grote vorderingen in de wetenschap aan te wenden om ziekten op nieuwe manieren te behandelen, onderscheppen en voorkomen. We hopen dat we door onze interne expertise met externe innovatie te combineren, echt een verschil kunnen maken voor de patiënten over de hele wereld.”

Dr. William N. Hait, Ph.D.

Wereldwijd Hoofd Janssen R&D

Wat is beter dan een ziekte genezen? Helemaal niet ziek worden natuurlijk. Gezond zijn en blijven gaat echter niet vanzelf. Leefstijlkeuzes spelen een belangrijke rol voor een goede gezondheid, maar er zijn nog genoeg vraagtekens als het gaat om het ontstaan van ziekten en hun verloop. Janssen heeft drie onderzoeksplatforms die hier het verschil willen maken.

Het Janssen Prevention Center onderzoekt onder leiding van Prof. Dr. Jaap Goudsmit, Ph.D., hoe mensen hun leven lang gezond en vitaal kunnen blijven en streeft naar het vinden van innovatieve oplossingen. Het centrum richt zich met name op de preventie van chronische ziekten die zich vooral voordoen op latere leeftijd, zoals hart- en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer. Met de toenemende vergrijzing nemen  ook deze ziekten fors toe waardoor ook de zorgstelsels wereldwijd meer en meer worden belast.

Het onderzoeksplatform Disease Interception Accelerator wil een ziekte de pas afsnijden nog voordat de symptomen zich manifesteren. Het streven is het optreden en verloop van een ziekte, als bijvoorbeeld kanker en diabetes type 1, bij een specifiek persoon te voorspellen. Dit gaat mogelijk worden door een beter begrip van de ziekte zelf, eventuele genetische aanleg, blootstelling aan de omgeving en bijbehorende veranderingen. Juist door een combinatie van farmaceutische en niet-farmaceutische benaderingen wil het Disease Interception Accelerator, onder wereldwijde leiding van Benjamin Wiegand, Ph.D., ziektes voorblijven.

Ieder mens leeft in symbiose met een grote verscheidenheid van micro-organismen, onder andere in de darmen en op de huid. Het wordt wetenschappelijk steeds duidelijker dat het microbioom, het totaal van al deze micro-organismen, een cruciale rol speelt voor de gezondheid. Het Janssen Human Microbiome Institute wil een beter inzicht krijgen in de relatie tussen het microbioom en ziekte. Het doel is om nieuwe therapieën of preventieve medicijnen  te ontwikkelen om belangrijke auto-immuunziekten en andere aandoeningen op een geheel nieuwe wijze te kunnen behandelen of voorkomen. "Door middel van baanbrekend onderzoek en een wereldwijd samenwerkingsverband streven we ernaar de wetenschap van het microbioom om te zetten in therapeutische doelstellingen en diagnostische procedures die de menselijke gezondheid kunnen transformeren", aldus Dirk Gevers, Ph.D., wereldwijd hoofd van het Janssen Human Microbiome Institute.